Home / NOVOSTI / BiH / Još jedna humanitarna akcije HO “Srcem za Modriču” u Skugriću *(FOTO)

Još jedna humanitarna akcije HO “Srcem za Modriču” u Skugriću *(FOTO)

Nakon što su prošli loši vremenski uslovi, Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“nastavlja svoj rad na pomoći socijalno ugroženog stanovništva. Danas je naše članstvo obišlo tri porodice  u Skugriću, a konkretno u selima Mišići, Borovo Polje i Ždreban i tom prilikom uručili tri paketa hrane i higijenskih namirnica, kao i u jednoj porodici paket odjeće i neophodnog higijenskih namirnica za bebu.

Na početku naše posjete ovim porodicama obišli smo u Mišićima Lazara Mišića koji živi sam u svojoj skromnoj kući. Lazar nema nikakvih primanja osim socijalne pomoći i veliki mu je problem obezbijediti neophodnu hranu pa će mu svakako ovaj paket hrane dobro doći da bar kratko može osjetiti život dostojna čovjeka.

Posle Mišića, obilazimo i Borovo Polje u kojem po našim saznanjima živi jedna beba u veoma teškim uslovima. Danas smo se i uvjerili u to jer u kući bez struje, vode, kupatila u samo jednoj sobi žive baka Ilinka Đurić sa unukom Jovicom Ostojićem , njegovom suprugom Draganom Petrović i sa bebom Lazarom kojeg su Jovica i Dragana dobili prije mjesec dana. Inače veoma teška situacija u ovoj porodici još dodatno je otežana nakon rođenja bebe Lazara jer je dijete rođeno sa rascjepom usne i sa nerazvijenim nepcetom. Naravno ovi deformiteti se mogu riješiti hiruškim zahvatom koji se može izvesti u Banja Luci i Beogradu. Kako smo upućeni, troškove tih operacija snosi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ali najveći problem ove porodice su pripremni pregledi i kontrole kod doktora u Banja Luci jer nemaju nikakvih primanja osim dnevnice koju povremeno zaradi Jovica i dobijaju socijalnu pomoć. Ti prihodi nisu im dovoljni da mogu redovno obezbijediti prevoz do Banja Luke pa su prisiljeni tražiti pomoć od dobrih komšija koji im izađu u susret. Ovom prilikom pored paketa hrane obezbijedili smo putem grupe Poklanjam-Modriča i paket od odjeće, pelena, flasica, krema itd namijenjene za ovu bebu i tako joj omogućimo da se ona ne pati u ovim veoma teškim uslovima u ovoj porodici. Apelujemo na nadležne institucije da se razmotri mogućnost da ova porodica dobije struju bar za jednu sijalicu jer kako i sami kažu kada noću beba zaplače veoma često nemaju ni svijeću da upale da nahrane bebu.Našim uvidom utvrdili smo da je bebi neophodne hrana i taj dio posla obaviće grupa Poklanjam Modriča jer će pokrenuti akciju skupljanja hrane za ovu bebu.

I na kraju naše današnje akcije obišli smo  tročlanu porodicu koja živi u veoma teškim uslovima u Ždrebanu. U ovoj porodici žive Draginja Ravnjak sa sinovima Mlanom Ravnjak i Spasojem  Jeremićem. Ova tročlana porodica živi u kući koju su napravili mještani Skugrića u saradnji sa Opštinom Modriča, ali nakon toga ova kuća je propala i tako da danas faktički nismo mogli ni ući u kuću. Po našim saznanjima oba sina su osobe sa posebnim potrebama i neophodna im je stručna pomoć jer danas smo zatekli samo Spasoju kod kuće i kroz kratak razgovor sa njim smo saznali da pored njih troje u toj kući živjela je sestra Zorica (88 godište), ali je ona tragično nastradala dok je njena ćerka smještena u hraniteljsku porodicu kako bi imala život dostojan čovjeka. Današnjom posjetom mi smo ovoj porodici dali paket hrane i higijenskih namirnica ali to je svakako samo privremena pomoć jer za ovu porodicu neophodna je znatno veća pomoć koju nažalost naša organizacija nemože pružiti.

U današnjoj akciji po prvi put je učestvovala Sandra Kojić, naša nova članica i vođa naše bratske grupe Poklanjam Modriča pa smo je zamolili da nam iznese utiske sa današnje akcije:

–  “Velika mi je čast što sam dio ove velike humane porodice jer moj je cilj odavno biti ovog velikog Srca za Modriču. Nakon spajanja moje grupe Poklanjam Modriča i Humanitarne organizacije,,Srcem za Modriču“ dobila sam poziv da se i pridružim ovoj organizaciji jer svakako ćemo sarađivati kroz podjelu odjeće i obuće ali desiće se slučajeva kada neće biti potrebna odjeća i obuća kao što je današnji slučaj bebe Lazara kojoj treba hrana i koju ćemo uskoro krenuti skupljati kroz grupu Poklanjam  Modriča. Pozivam sve članice da se odazovu na ovu akciju jer njihovo malo znači puno za Lazara. Moram napomenuti ponovo već nekoliko puta javljaju mi se osobe koje nude novac umjesto poklona, sav novac koji želite uplatiti za humanitarne svrhe uplatite na račun  Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“ jer su oni registrovani za humanitarno djelovanje i oni će taj novac usmjeriti gdje treba a Poklanjam Modriča isključivo bavi se pklanjanjem odjeće, obuće itd.“  – zaključila je Kojićka.

 

SANDRA KOJIĆ I TANJA POPOVIĆ SIMIĆ

U današnjoj akciji pored Sandre Kojić učestvovala je i Tanja Popović Simić, kao i omladinke Jovana Tomić i Teodora Vidović, na čemu im se zahvaljujemo.

Vaša Srcem za Modriču

Izvor: Srcem za Modriču

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...