Home / NOVOSTI / BiH / Izgradnja 22 stambene jedinice za korisnike Kolektivnog centra u Donjim Kladarima *(VIDEO)

Izgradnja 22 stambene jedinice za korisnike Kolektivnog centra u Donjim Kladarima *(VIDEO)

Danas, 23. oktobra 2017. godine na parceli u ulici Vasilija Ostroškog je uveden izvođač radova u posao na osnovu Ugovora za izvođenje radova na izgradnji stambenog niza od 22 individualne stambene jedinice za korisnike Kolektivnog centra iz Donjih Kladara.  Ovom događaju su prisustvovali ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš sa saradnicima, savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnici CEB banke, predstavnici Republičke direkcije za obnovu i izgradnju RS kao nadzorni organ i izvođač radova “Jokić invest“ d.o.o. Zvornik. Niz od 22 stambene jedinice će se izgraditi u mjesnoj zajednici Modriča 5 u kojem će biti smještena 22 samca, od čega je 12 iz Kolektivnog centra i 10 iz socijalno ugroženih kategorija.

Projekat CEB 2 se odnosi na realizaciju projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja. Cilj projekta je osigurati licima koja su interno raseljena tokom ratnih dejstava u periodu 1992-1995. godina, kao i drugim korisnicima kolektivnih i alternativnih smještaja, specifična stambena rješenja, socijalno stambeno zbrinjavanje i institucionalnu njegu prilagođenu stepenu ugroženosti korisnika.

„Danas konačno počinjemo gradnju 22 stambene jedinice, gdje ćemo smjestiti korisnike kolektivnog i alternativnog smještaja. Vrijednost radova je oko 1,040.000,00 KM. Vjerujem da ćemo na proljeće ponovo doći ovdje i vidjeti nešto sasvim drugačije, nego što danas vidimo. Vlada Republike Srpske i Narodna skupština su prije dvije godine donijele odluku i osigurale sredstva za kompletno rješavanje kolektivnih i jednog dijela alternativnih smještaja. Dio alternativnih smještaja gdje je određeni broj ljudi pod zakupom, ne žele se vratiti na svoje ognjište gdje bi im eventualno mogli napraviti kuću“, izjavio je ministar Čordaš.

„Danas je radostan dan za Modriču, a posebno će biti radostan dan kada se korisnici usele u stambene jedinice. Mi smo još 2008. godine sa ministrom Čordašom i još par ministara započeli razgovor oko rješavanja kolektivnog i alternativnog smještaja, ali bilo je potrebno vrijeme kako bi se našao način i obezbijedila sredstva za realizaciju.Siguran sam da će izvođač radova uspjeti završiti radove u nekom razumnom roku, obzirom da nam dolazi zimski period. Bićemo srećni da u proljeće ovdje dočekamo korisnike i smjestimo u njihov dom“, rekao je načelnik Krekić.

Projekat finansira Vlada Republike Srpske kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope. Implementator projekta je  Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS. Opština Modriča je obezbijedila lokaciju, projektnu dokumentaciju i infrastrukturne priključke, što do sada iznosi 150.438,13 KM.

Ovom događaju prethodio je radni sastanak ministra Čordaša sa saradnicima kod načelnika opštine Mladena Krekića. Tema sastanka je bila realizacija projekta CEB 2 kao i projekata koji su od interesa za opštinu Modriča.

 

 

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala RTRS.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...