Home / NOVOSTI / HRONIKA / IVANIĆ U MODRIČI: Poljoprivreda može da bude osnov razvoja *(VIDEO)

IVANIĆ U MODRIČI: Poljoprivreda može da bude osnov razvoja *(VIDEO)

MODRIČA – Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Modriči da BiH ima značajan potencijal u poljoprivredi, koja bi uz veću podršku mogla da bude osnov razvoja BiH i entiteta.

– Bez većih ulaganja u poljoprivredu i plana razvoja ove privredne grane, domaći proizvođači nisu konkurentni poljoprivrednicima iz zemalja u okruženju i EU, koje više od polovine budžeta troše na subvenciju za poljoprivrednu proizvodnju – rekao je Ivanić novinarima.

On je, nakon što je sa načelnikom Modriče Mladenom Krekićem posjetio Preduzetnički centar “Jabučik” u naselju Modriča Četiri i Poljoprivrednu zadrugu u Tarevcima, istakao da je zadovoljan radom Centra i Zadruge pred kojima je zadatak da prerastu u klasične privredne subjekte i da opstanu na tržištu.

– Ukoliko uspiju, “Jabučik” i “Tarevci” mogli bi biti primjer drugim poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj i BiH – naglasio je Ivanić i dodao da je taj zadatak teško ostvariti bez značajnije podrške vlasti.

Модрича - Иванић - КрекићOn je obećao da će se založiti kod domaćih i međunarodnih donatora da pomognu poslovnu ideju koja je u Modriči okupila 20 radnika i više od 200 kooperanata.

Krekić je rekao da je Opština pružila maksimalnu podršku u pokretanju i razvoju Zadruge i Centra koji je formiran uz podršku UNDP-a i Nezavisnog biroa za razvoj Modriča-Gradačac, te brojnih donatora.

– Od Ivanića, ali i političara u Srpskoj i BiH, očekujem podršku i pomoć u završetku dobrih poslovnih projekata, kakav je u Tarevcima i Modriči Četiri – naveo je Krekić i dodao da opština ulaže velike napore da oživi poljoprivrednu proizvodnju.

Direktor Poljoprivredne zadruge “Tarevci” Nahdet Sulejman kaže da je Zadruga, u povratničkom naselju Tarevci, osnovana 2004. godine i da danas ima 150 kooperanata.

– Bavimo se otkupom, preradom, pakovanjem i plasmanom povrća, te sirovog i sušenog voća – rekao je Sulejman.

Модрича - Иванић, Крекић - посјета 2

On je naglasio da Zadruga raspolaže sa trokomornom hladnjačom kapaciteta 240 tona, te sa sušarom kapaciteta 1.000 kilograma.

Sulejman je naveo da je prvi put ove godine dogovoren izvoz 12 tona sušene šljive bez koštica u Holandiju.

Direktor Preduzetničkog centra “Jabučik” Jovo Mišić kaže da Centar ima kapacitet prerade 80 tona voća i povrća.

Centar je sa radom počeo prošle godine i do sada je sklopio kooperantski odnos sa 50 poljoprivrednih proizvođača u Modriči.

– U centru su stalno zaposlena dva radnika, a po potrebi se angažuje osam sezonskih radnika – istakao je Mišić.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...