Home / NOVOSTI / BiH / Internet podijelio poslanike

Internet podijelio poslanike

BANJALUKA – Poslaničkom raspravom u Narodnoj skupštini RS danas je dominirao novi zakon o javnom redu i miru RS, za koji opozicija i novinarska udruženja smatraju da u trenutnoj formi uvodi cenzuru na internetu.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a u NS RS, rekao je da će ta stranka podnijeti amandmane koji će popraviti najspornije odredbe zakona, posebno dio koji se odnosi na sedmi i osmi član koji se odnose na predviđene sankcije. Međutim, opozicionim poslanicima to nije bilo dovoljno, pa su zatražili da zakon iz proceduralnih i iz praktičnih razloga potpuno bude povučen sa zasjedanja, a da će, u suprotnom, napustiti sjednicu kada zakon dođe na dnevni red.

Oni su, poput Nenada Stevandića iz SDS-a, Dragana Čavića iz DP-a i Branislava Borenovića iz PDP-a, tražili da ponovo bude obavljena javna rasprava i da u prijedlogu zakona budu uvažene primjedbe novinara, stručne javnosti i nevladinih organizacija.

Da će sjednica biti burna, svjedočilo je samo usvajanje dnevnog reda, koje je pratila žestoka rasprava o tome da li taj zakon treba skinuti s dnevnog reda. Podsjećanja radi, u obrazloženju zakona je navedeno da se pojam “javni prostor” proširuje i na društvene mreže, te da bi kažnjeni mogli biti prekršioci za prekršaje koji su najavljeni na internetu.

Zanimljivo je i to da je Vlada RS prilikom usvajanja dnevnog reda odlučila da iz procedure povuče Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park “Sutjeska”, što je tražila grupa nevladinih organizacija i građanskih aktivista, koji su prikupili potpise 6.000 građana, jer je planom predviđena izgradnja mini-hidrocentrala na području parka.

Napeta atmosfera se donekle smirila na narednoj tački, aktuelnom času, na kojem je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, odgovarala na poslanička pitanja. Cvijanovićeva je rekla da je MUP RS još 2002. godine podnio prijavu protiv pripadnika mudžahedinskog odreda “El Mudžahid” zbog zločina nad srpskim zarobljenicima, negirajući da su prijave koje je ovih dana podnio Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, prvi put da su se te informacije pojavile, te da RS na te zločine nije ranije reagovala.

Ona je branila ostavku koju je Boris Tučić podnio na mjestu ministra za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu BiH, odbijajući da stavi potpis na izvoz naoružanja iz BiH u Ukrajinu. Kazala je da je time Tučić pokazao javnosti ko je izdavao dozvole i radio na tom poslu, te da BiH ne može biti jedina zemlja koja će izvoziti oružje u ratnu zonu.

Narodna skupština izabrala je danas za potpredsjednike Vlade  ministra za prostorno uredenje, gradevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golic, iz reda bošnjackog naroda, i ministra pravde Antona Kasipovica, iz reda hrvatskog naroda.

 Lukač: Prijedlog zakona ne odnosi se na društvene mreže

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da Prijedlog zakona o javnom redu i miru ni u jednom članu ne tretira, niti zabranjuje bilo šta na društvenim mrežama i internetu.

“Obrazloženje ovog zakona nije zakon. U ovom zakonu nema pominjanja društevih mreža i interneta, zabrane iznošenja mišljenja i izražavanja. Policija neće vršiti bilo kakav progon”, rekao je Lukač, obrazlažući zakonska rješenja u parlamentu Srpske.

On je naglasio da se Prijedlogom zakona o javnom redu i miru propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima.

“Ovdje nije riječ o progonu zbog iznesenih mišljenja. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u činjenici da su u postojećem zakonskom rješenju uočeni određeni nedostaci, kao i statističkim podacima o velikom broju narušavanja javnog reda i mira”, pojasnio je Lukač.

On je naglasio da slična zakonska rješenja postoje u Federaciji BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

“Budući da postoji ustavni osnov za donošenje ovog zakona koji je usaglašen sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske i pravilima za izradu zakona i drugih propisa, Republički sekretarijat za zakonodavstvo dao je pozitivno mišljenje na predloženi zakonski tekst”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, javni red i mir nije regulisan na nivou EU, nego je ostavljena mogućnost da tu oblast uređuju zemlje članice.

Lukač smatra da je donošenje zakona veoma opravdano.

“Policija neće progoniti nikoga ko iznosi mišljenje na društvenim mrežama. Svaki građanin koji bude sankcionisan prekršajnim nalogom ima pravo da traži sudsko odlučivanje i policija je u tom slučaju jedna od strana”, pojasnio je Lukač.

On je pozvao poslanike da podrže navedena zakonska rješenja.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Prijedloga zakona o javnom redu i miru, kojim se propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima.

Sjednica parlamenta je prekinuta, nakon što je polučasovnu pauzu zatražio,Klub poslanika SNSD-a, a nastavak je zakazan za sutra u 10.00 časova. (Srna)

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...