Home / NOVOSTI / BiH / I Vukosavlje u “Turskom svetu”

I Vukosavlje u “Turskom svetu”

Posle Doboja, još jedna opština iz Republike Srpske postala član istanbulske zajednice. Srbi prete iseljavanjem ili pripajanjem Modriči.

PORED Doboja i najmanja opština u Republici Srpskoj, Vukosavlje, postala je članica “Zajednice opština turskog sveta”!

Vest da je načelnik opštine na svoju ruku potpisao povelju o ulasku u tursku Zajednicu 23. februara u Istanbulu, ovih dana procurila je u javnost. Od tada, bura u opštini se ne stišava. Svi, i građani i politički subjekti, ne prestaju da pričaju o tome. Opozicione partije SNSD, DNS, SP i SDS tvrde da je načelnik Elvir Hadžiomerović sve uradio na svoju ruku i tako prekršio Statut opštine.

Načelnik, međutim, ima svoju priču. On tvrdi da je u Istanbulu potpisao samo zahtev za članstvo i da Vukosavlje ima status pridruženog člana.

– Mislim da opština Vukosavlje kao mala lokalna zajednica može izvući iz ovog članstva mnoge beneficije i to ne bi trebalo da bude nikakav politički problem. Mislim da je to dobar forum, gde se mogu ostvariti kontakti i saradnja sa naprednim lokalnim zajednicama iz država ovog sveta – rekao je “u svoju odbranu” Elvir Hadžiomerović.

Šest opozicionih odbornika u SO Vukosavlje kažu da su o učlanjenju Vukosavlja u “Zajednicu opština turskog sveta” saznali preko sajta turske organizacije i ogorčeni su na Hadžiomerovića. Tvrde da nije smeo to da uradi na svoju ruku.

– Hadžiomerović je na ovakav način direktno prekršio Statut u članu 124 opštine Vukosavlje, gde se jasno kaže da ovakve odluke može doneti samo Skupština opštine – kaže Borislav Rakić, član GO SNSD iz Vukosavlja.

Marko Mrkaljević, odbornik DNS i predsednik opozicionog kluba odbornika “Zajedno za Vukosavlje” nije za članstvo Vukosavlja u ovoj organizaciji.

– Lično sam u ovom trenutku protiv toga, iako nemam detaljne informacije – jasan je Mrkaljević.

Građani takođe imaju malo informacija, ali na pomen ulaska u “Zajednicu opština turskog sveta” različito reaguju.

– Bilo kojoj organizaciji se možemo priključiti, samo turskoj nikako. Ako to bude istina, iseliću se u Sibir, samo ovde više ne bih živeo. Nisam za to da im se priključimo, jer smo 500 godina bili pod Turcima i šta će nam više – kaže Milan Todorović iz Vukosavlja.

Hasan Gračanlić tvrdi da nije nacionalista, “ali pokušajmo nešto da napravimo, pa ako je dobro, dobro je, a ako nije, isključimo se iz toga”.

“VRUĆE” PROLEĆE

NAREDNA sednica Skupštine opštine Vukosavlje biće veoma burna, jer će odbornici opozicije tražiti poništavanje odluke o ulasku Vukosavlja u “Zajednicu opština turskog sveta”. Za sada se oteže sa zakazivanjem sednice, a Srbi prete iseljenjem ili pripajanjem opštini Modriča. Očigledno, dolazi izuzetno vruće proleće u Srpskoj.

Autor: Vid Blagojević

Izvor: Večernje novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...