Home / NOVOSTI / HRONIKA / I u Modriči počeo upis učenika u prvi razrede srednjih škola

I u Modriči počeo upis učenika u prvi razrede srednjih škola

MODRIČA – Prvog dana upisa u srednje škole, koji je u Republici Srpskoj počeo danas, dokumenta za upis u Srednjoškolski centar /SŠC/ “Jovan Cvijić” u Modriči podnijela su 63 učenika koji imaju 60 i više bodova, rekla je Srni pedagog Novka Marković.

Markovićeva je rekla da je Ministarsvo prosvjete i kulture Republike Srpske modričkim srednjim školama u 2016/2017. godini odobrilo upis 10 odjeljenja prvih razreda sa ukupno 240 učenika, ili osam manje u odnosu na prošlu školsku godinu.

– Gimnaziju i četvorogodišnju Ekonomsku i Elektrotehničku školu – smjer energetičar, upisaće šest odjeljenja sa ukupno 144 učenika – rekla je Markovićeva.

Ona je naglasila da su mladi najviše zainteresovani za Gimnaziju koja će u opšti smjer, društveno-jezički i računarsko-informatički smjer upisati po jedno odjeljenje, ukupno 72 učenika.

Markovićeva je rekla da su od ukupnog boroja učenika, koji su danas dostavili dokumenta, čak 53 konkurisala za upis u Gimnaziju, dok je za upis u trogodišnje škole dokumenta podnijelo 10 učenika.

U četiri odjeljenja trogodišnjih škola za obrazovanje trgovca, električara i auto-električara biće upisano 96 učenika.

Izbor učenika za upis u prvi razred obaviće posebne komisije za četvorogodišnje i za trogodišnje škole.

Komisije će bodovanje obaviti u srijedu, 15. juna, a rezultati upisa biće objavljeni u četvrtak, 16. juna, na oglasnoj tabli škole.

Makovićeva je napomenula da se upis učenika obavlja u dva upisna roka, u junskom, od 13. do 24. juna, i u julskom roku, od 4. do 15. jula.

Za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata u četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 20. juna, a završava se u srijedu 22. juna.

Rezultati upisa se objavljuju u petak, 24. juna.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i srednje trogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje u ponedjeljak 4. jula, a završava se u srijedu, 6. jula.

Rezultati upisa objavljuju se u petak, 8. jula.

– Planiran je i upisni rok od 11. do 14. jula koji će omogućiti učenicima, koji nisu uspjeli upisati željenu školu, da se usmjere u škole, odnosno zanimanja i struke gdje nisu popunjena sva mjesta – podsjetila je Markovićeva.

Izvor: Glas Regija / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...