Home / NOVOSTI / SPORT / Građani Krakova ne žele ZOI 2022.godine

Građani Krakova ne žele ZOI 2022.godine

VARŠAVA – Građani poljskog Krakova na jučerašnjem referendumu su se većinom glasova usprotivili kandidaturi grada za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, nakon čega su vlasti saopćile da se neće kandidirati, javlja Anadolu Agency (AA).

Na referendum se odazvalo 36 posto građana Krakova, što je bilo dovoljno za validnost referentuma, a njih čak 70 posto je glasalo protiv održavanja ZOI-ja 2022. godine u njihovom gradu.

Gradonačelnik Krakova Jacek Majchrowski je izjavio da, iako lično smatra da bi ZOI donio prosperitet i promociju cijeloj regiji, od kandidature neće biti ništa jer su tako odlučili građani.

“Današnjim objavljivanjem rezultata referenduma i ne dobijanjem podrške građana za taj projekt, smo okončali sve aktivnosti vezane za kandidaturu za održavanje ZOI  2022. godine u Krakovu”, zaključio je Majchroeski.

Pored Krakova, u trci za domaćina ZOI 2022. godine su još norveški Oslo, ukrajinski Lavov, kazahstanska Alma Ata i kineski Peking. Švedska prijestolnica Stockholm je ranije odustala od kandidature.

Također je izvjesno da bi i ukrajinski Lavov mogao zbog krize u toj zemlji odustati od kandidature, a i kandidatura norveškog Osla je nesigurna zbog nesuglasica unutar koalicione vlade po tom pitanju.

O ovim problemima će u julu na sjednici u švicarskom Lozanu raspravljati Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Članovi MOK-a izabrat će domaćina Igara 31. jula 2015. godine na sastanku u Kuala Lumpuru.

 

Izvor: cafe.ba/vijesti ( link )

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI KOŠARKAŠKI TURNIR “3 x 3 MODRIČA” *(FOTO)

ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI KOŠARKAŠKI TURNIR “3 x 3 MODRIČA” Na ovogodišnjem sjajno organizovanom Košarkaškom turniru učestvovalo je 37 ekipa, od čega 23 seniorskih, devet juniorskih i pet ekipa veterana. Ekipa “Medic ...