Home / NOVOSTI / HRONIKA / GODIŠNJICA OD OTVARANJA CENTRA ZA ZDRAVO STARENjE U MODRIČI *(VIDEO)

GODIŠNJICA OD OTVARANJA CENTRA ZA ZDRAVO STARENjE U MODRIČI *(VIDEO)

Godišnjica od otvaranja Centra za zdravo starenje u Modriči svečano je obilježena danas, 11. februara 2016. godine. Obilježavanju su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnik Partnerstva za javno zdravstvo BiH Sejdefa Bašić Ćatić, zamjenica direktora Doma Zdravlja u Modriči Gordana Knežević, predsjednik Udruženja penzionera Modriča Đorđe Nijemčević i veliki broj korisnika Centra. Prije godinu dana Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini i Odjel za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije, otvorili su su ovaj Centar.

Centar je  renoviran i uređen kroz UN-ov program za oporavak od poplava pod nazivom „Danas za nas“,  sa ciljem da se popravi kvalitet života osoba treće životne dobi kao socijalno ugrožene grupe. U okviru ovog programa, opštinski radnici, volonteri i socijalni radnici su obučeni da pružaju odgovarajuće usluge, od strane NGO partnerstva za javno zdravlje i osposobljeni da vode ove samoodržive centre. Centar vodi Opština Modriča kako bi postao dio zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope.

Za realizaciju ovog projekta Opština Modriča je obezbijedila adekvatan prostor, te angažovala volontere koji su prošli obuku u Sarajevu i koji rade (volontiraju u Centru), i stečena znanja prenose na druge korisnike Centra. Pored toga Opština se obavezala da će se postarati da Centar nastavi sa radom i nakon otvaranja.
Implementacija projekta je tekla u dvije faze:
– Rekonstrukcija objekta
– Opremanje rekonstruisanog prostora i obuka volontera

“Centar je opstao u ovih godinu dana i to je ono što je najbitnije, a iz dana u dan napreduje. Okuplja se sve više ljudi, druže se, čuje se pjesma što je za svaku pohvalu i mi smo presrećni. Želja nam je da se u bućnosti ovaj prostor proširi jer je očito da nam treba više prostora za još bolje funkcionisanje”, rekao je načelnik Krekić.

Veliki broj osoba treće životne dobi iz Modriče otvaranjem Centra ima mogućnost da poboljša svoje duševno zdravlje i prostor gdje će se družiti, vježbati, naučiti nove vještine, podijeliti znanja između sebe i imati društvenu podršku. Renoviranje i povećanje kapaciteta Centara u Modriči je finansirano od strane Komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO). Centar trenutno broji 120 članova, za koje je organizovano niz sekcija kao što su preventivno- korektivna, gimnastička, muzička, kulinarska, kreativna i informatička.

“Članovi su prilično aktivni na sekcijama i za sada sve dobro funkcioniše. Sreća i zadovoljstvo na licima korisnika govori da smo postigli ono što smo željeli otvaranjem Centra”, izjavila je Svjetlana Gajić, voditeljica Centra.

U saradnji sa opštinom Modriča i Domom zdravlja  svakog prvog petka u mjesecu organizuje se predavanje o različitim i najzastupljenijim vrstama bolesti.

Korisnici Centra su u proteklih godinu dana posjetili Centar za aktivno starenje Gradačac, druženjem obilježili Međunarodni dana žena i Međunarodni dan osoba treće životne dobi. Učešćem u projektu “Žene treće dobi zajedno u projektu” zajedno sa opštinom Gradačac obnovljen je krov na zgradi, finansiran od strane projekta Pro Budućnost.

“Jako nam je dobro i lijepo ovdje. Mislim da je ovaj Centar prava stvar za naš grad” izjavila je Todora Stojanović, korisnica Centra.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...