Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dvadeset šesta Svetosavska akademija *(FOTO+VIDEO)

Dvadeset šesta Svetosavska akademija *(FOTO+VIDEO)

Dvadeset šesta Svetosavska akademija održana je 26. januara 2018. godine u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, narodni poslanik Bojan Vidić,  sveštenici Srpske pravoslavne crkve, brojni prosvjetni radnici, učenici i građani.

Akademija je počela srpskom himnom Bože pravde i Himnom Svetom Savi.  Časni oci Srpske pravoslavne crkve sa područja opštine Modriča su osveštali slavski kolač. Slavski kolač prelomili su načelnik opštine Mladen Krekić i direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović.

Po tekstu i stihovima Gligora Muminovića članovi  Dramsko-recitatorske sekcije Kulturnoumjetničkog društva “Modriča” i Muzičkog društva „Isidor Bajić“ prenijeli su poruku ljepote, mira, sloge, vjere, nade među ljudima i  narodima i sve one poruke koje je Sveti Sava prenosio među srpskim narodom. Ovogodišnja Svetosavska akademija je posvećena srpskom pjesniku Filipu Višnjiću koji je znao vrednovati značajne istorijske događaje, ocijeniti njihov značaj za budućnost, motivisati učesnike tih istorijskih događaja da povrate državnost Srbiji ugašenu prije četiri vijeka. Filip Višnjić je napisao i dvije divne epske pjesme posvećene Svetom Savi.

Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom svake godine povodom Dana Svetog Save dodijeli po jednu diplomu, plaketu i povelju za doprinos u razvoju kulture i očuvanju tradicije. Direkror Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je saopštio Odluku o dodjeli priznanja i nagrada. Načelnik opštine Mladen Krekić pozdravio je prisutne,  govorio o značaju očuvanja svetosavske tradicije, čestitao slavu i najuspješnijim uručio priznanja i nagrade.Diploma
se dodjeljuje   mlađim stvaraocima koji su dali zapažen doprinos razvoju duhovnosti. Ove godine dodijeljena je Nadeždi Peulić za organizaciju i aktivno ušešće u cijelom nizu kulturnih manifestacija.

Plaketa  se dodjeljuje stvaraocima koji u kontinuitetu postižu zapažene rezultate u oblasti duhovnosti. Dodijeljena je  Grozdi Savić za učešće u pripremi manifestacija Svetosavska akademija i Zlatna lira.

Povelja je najznačajnije priznanje Kulturnoumjetničkog društva “Modriča”. Dobitnik povelje je posthumno Stanko Pivašević za dugogodišnji predani rad u oblasti zdravstva i pet izvanrednih romana.

Srpski kulturni centar u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opštinom Modriča i Kulturnoumjetničkim društvom “Modriča”svake godine povodom Dana Svetog Save raspisuje nagradni konkurs za literarne i likovne radove na temu Savovanje, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Modriča.

Svetosavsku paletu za najuspješnije likovne radove dobili su:
1. nagrada – Igor Lazić
2. nagrada – Boris Ilić
3. nagrada – Mira Grabovičković

Svetosavsko pero koje se uručuje za najbolje literarne radove dobili su:
1. nagrada – Dijana Janković
2. nagrada – Katarina Savić
3. nagrada– Aleksandar Kuzmanović.

Događaj su svojim nastupom uveličali članovima KUD Modriča.

 

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video ćemo ubrzo postaviti…

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Studio MDINFO PRODUKCIJA s.p. Modriča – modričainfo / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...