Home / NOVOSTI / HRONIKA / DVA DARIJA U FUDBALSKOJ MISIJI

DVA DARIJA U FUDBALSKOJ MISIJI

Ostvarili povratak u klub svoje mladosti – Alfa Modriču

MODRIČA – Poznati fudbalski asovi , Dario Damjanović i Dario Purić, odlučili su da na zalasku karijere pomognu Modriči da izbori povratak u Prvu ligu Republike Srpske. U razgovoru za Sportski žurnal govorili su o svojim karijerama, stanju u kome se nalazi najpopularniji sport Srpske, ali i o poslednjim uspesima i posrtanjima Crvene zvezde i Partizana. Dakle, dva Darija su u fudbalskoj misiji.

Jeste fudbal igra zadovoljstva i zanimljivosti, jesu Dario Damjanović i Dario Purić igrali i izgarali, ali karijera sportiste je kao točak života – sve prolazi i menja se. Damjanović i Purić danas imaju 37, odnosno 32.godine.

Dario Damjanović je pored Modriče nastupao i za splitski Hajduk, rusku Luč energiju, nemački Kajzerslautern, Novi Pazar, OFK Beograd i Jagodinu, gradačačku Zvijezdu, zenički Čelik.

Dario Purić je dres Modriče menjao za plavo-beli OFK Beograda, pa Slovana, Slobode iz Užica, Slavije, zeničkog Čelika, Sarajeva, Orašja, Tekstilca, Zvijezde.

Šta fudbal, zaista, predstavlja njima?

„Svi ovi klubovi navedeni, ali i oni za koje sam još igrao, je činjenica koja ukazuje na moju ogromnu ljubav prema sportu. To je ono što je mene ispunjavalo i davalo mi motiv da budem bolji, jači i pametniji“, kaže Damjanović.

„Fudbal meni predstavlja sve. Svestan sam da sam na zalasku karijere, ali znam da ću zauvek ostati u fudbalu. Pokušavam da učim mališane, da prenesem znanje koje sam stekao igrajući, a mislim da sam ostavrio korektnu karijeru“, nadovezao se Purić.

Dario Damjanović je sa Modričom ostavrio prvi veliki uspeh, osvojen je trofej u najmasovnijem klupskom takmičenju BiH.

„Uvek se sećam tog penala, njegove uspešne realizacije. Nikada neću zaboraviti tu utakmicu. To je bio samo jedan šraf u točkiću na putu mog fudbalskog razvoja i mog uspeha. Taj točkić je pokrenuo sav moj fudbalski svet“, kaže Damjanović.

Dario Purić je sa Modričom bio šampion BiH. Uspomene koje ne blede nego izazivaju ponos.

„U čitavoj mojoj karijeri to je možda i najveći uspeh. Došao sam iz Srbije sa 15 godina. Dakle, prošao sam mlađe selekcije, bio uspešan kao senior. U maloj sredini, manji klub da osvoji naslov prvaka bio je ogroman uspeh. Kao sada Krupa da to postigne, biće senzacija. Uprkos činjenici da se tada u Modriči, a sada u Krupi valjano radilo i radi. To je bio ogroman pomak u mojoj karijeri. Tim uspehom, sada se priča o dometima svih igrača šampionske generacije. To se ne zaboravlja“, govori Purić.

Minule zime oba su ostvarili povratak u klub odakle su i krenuli na duži i uspešan fudbalski put. Šta je uticalo na odluku da na zalasku igračke karijere zaigraju u Modriči?

„Purić nije za zalasku karijere, a ja jesam. Svestan sam da vreme nikog ne čeka, godine svoje čine. Vratio sam se u klub odakle sam pošao u fudbalski svet. Ovo je pravi potez, nisam pogrešio. Nadam se da ću doprineti kolektivu, posebno mlađim generacijama da unapredimo i grad i fudbal Modriče“, iznosi Damjanović.

„Normalno je da se vratiš i pomogneš klubu koji ti je mnogo dao i gde si načinio prve prave fudbalske korake. Da pokušamo vratiti stari sjaj. Daćemo sve od sebe da znanjem i iskustvom pomognemo klubu kao što je taj klub pomogao nama u neko tamo prošlo vreme“, izlaže Purić.

Hoće li Modriča Alfa na leto ostvariti povratak u Prvu ligu Republike Srpske?

„Gledajući na trenutnu poziciju na tabeli, Modriča je favorit. Ipak, u fudbalu ne pobeđuje svaki put bolji, moramo biti oprezni. Hranićemo se novim pobedama i tako živeti jednom dušom, da pokušamo stići do cilja“, želje su Darija Damjanovića.

„Našim povratkom govorimo da želimo povratak u Prvu ligu Republike Srpske. Logično je želeti sve same uspehe. To nam je primarni cilj, a da li će se on ostvariti ne zavisi samo od nas. Mi smo sportisti, daćemo sve od sebe da uspemo, a da li ćemo to i ostvariti znaćemo za oko tri meseca“, realno će Dario Purić.

Crvena zvezda i Partizan „gurali“ su kako-tako u Ligi Evrope. Ne možemo i ne trebamo zatvoriti oči pred tom činjenicom. Srbija je u srcima mnogih, a dva beogradska renomirana kluba ljubav većine koja ne prolazi. Da li se to srpski fudbal budi, čini zaokret, kreće ka potpunom oporavku?

„Rezultati govore svoje. Normano da Zvezda i Partizan prave krupne korake. Uradili su zapažen učinak u Evropi, ostvarili su dosta dobar posao. U Srbiji fudbal napreduje, reprezentacija napreduje i imamo mnogo toga od njih da naučimo. Moramo se ugledati na njihov rad koji se u budućnosti isplati“, kaže Damjanović.

„Uvek su Zvezda i Partizan bili najveći klubovi u Jugoslaviji, a i danas u celom regionu. Vidi se taj napor i rad koji se pravi u poslednjih pet ili šest godina. On se tek sada isplaćuje. I utakmice protiv Rusa i Čeha su to pokazale. Igralo se protiv velikih klubova. Dakle, srpski velikani su toliko stasali da će biti sve češće i duže u Evropi. Ponosan sam zbog toga“, ističe Purić.

Ne možemo pobeći od utiska da je fudbal Republike Srpske u debeloj krizi. Da najpopularniji sport često doživljava teške trenutke, postiđenost i potištenost, a da oni koji trebaju da se zabrinu zbog toga, da povuku radikalne poteze i načine zaokret, ponašaju se prilično pasivno. Igrači preko noći odlaze, klubovi tavore, infrastruktura na većini fudbalskih objekata ne postoji, a tamo gde je ima – ne obnavlja se. Malo se radi na edukaciji stručnog kadra, na radu sa mladim asovima i decom. Ima li talenata na našim prostorima i ima li fudbal Srpske svoju perspektivu?

„Uprkos trenutnom stanju u kome je fudbal Srpske, moramo verovati i dati svi svoj doprinos da bude bolje. Uvek može bolje. Treba gledati da u svakom segmentu napredujemo“, zaključio je svoju besedu Dario Damjanović.

„Svi u Republici Srpskoj teže da seniorski tim bude šampion, ali se malo pažnje poklanja radu sa decom. Zanemaruje se razvoj škole fudbala i svi bi hteli u Evropu preko noći. Suština svega je ta škola fudbala. Talenata sigurno ima na našim prostorima. Dakle, od poletaraca se kreće ka zvezdama“, fudbalska su razmišljanja Darija Purića.

Dva Darija mogu poslužiti kao lep primer fudbalerima koji stasavaju. Uspeha nema preko noći, a kada stigne najvažnije je čvrsto ostati na zemlji. Jer, ko prerano poleti prerano i pada. Damjanović i Purić su zvezde koje još sjaje visoko na fudbalskom nebu.

Taj sjaj ne prolazi…

Autor: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...