Home / DAN OPŠTINE 2016 / DUGA NJIVA: Počelo obilježavanje 24 godine od proboja koridora

DUGA NJIVA: Počelo obilježavanje 24 godine od proboja koridora

MODRIČA – Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara danas je na Dugoj Njivi kod Modriče počelo obilježene 24 godine od završetka vojne akcije “Koridor”, kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Svetu arhijerejsku liturgiju služi umirovljeni vladika srednjoevropski Konstantin, uz sasluženje sveštenika Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Liturgiji prisustvuje izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.

U 11.00 časova biće služen parastos, nakon čega je predviđeno polaganje cvijeća na spomen-obilježje za 413 poginulih boraca Vojske i Policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Obraćanje zvaničnika planirano je u 12.00 časova, a u 12.30 časova biće održan kulturno-umjetnički program.

Obilježavanju bi trebalo da prisustvuju ministar rada i boračko invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Reublike Srpske Petar Đokić.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gđe je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...