Home / NOVOSTI / BiH / Dragan Pajić (DNS): Napredak i prosperitet Posavine je jedini politički program *(VIDEO)

Dragan Pajić (DNS): Napredak i prosperitet Posavine je jedini politički program *(VIDEO)

U okviru predizborne kampanje i  predstavljanja kandidata i stranka  za predstojeće izbore 07.10.2018.godine jedna kampanja se po modelu i sistemu rada izdvojila. To je on-line kampanja kandidata DNS-a iz Dervente za narodnog poslanika – Dragan Pajić.

Obavili smo intervju sa njim i od njega dobili odgovore na aktuelna pitanja vezana za izbornu kampanju ,predstojeće izbore i buduću političku situaciju u RS i BiH.

#povećanje životnog standarda, #bescarinska zona Derventa-Brod-Modriča, #Posavina-evropska regija i korišćenje EU IPA fondova, #zaštita žiranata i lični bankrot, #sistemsko rješavanje porodica sa djecom, #start-up tehnološki centar za mlade, #zdravstveni sistem dostupan svim našim građanima, #pozicija Premijera za DNS,

 

Portal PosavinaInfo: Na koji način mislite da ostvarite vaše ciljeve koje ste izrekli na Centralnoj tribini DNS-a u Derventi 13.09.2018. godine pred prepunom salom “Centra za kulturu”?

Dragan Pajić: Konkretnim mjerama i projektima mozemo ostvariti ciljeve navedene u govoru kada smo se širokom auditorijumu predstavili sa malo nekonvencionalnim modelom rada. U tom govoru su predstavljene smjernice preko kojih će se u budućnosti Derventa i Posavina razvijati u punom kapacitetu

Portal PosavinaInfo: Kako mislite obezbjediti povećanje životnog standarda?

Dragan Pajić: Da bi stanovništvo naše regije Posavina (Derventa-Brod-Modriča-Vukosavlje) moglo da pristojno zivi i radi potrebno je povećati plate radnika u proizvodnji (metal,obuća,elektronika..) na minimum 1.000 maraka, davati bespovratne kredite studentima od 400 maraka (uslov državni fakultet i završetak do 26.godine), višekratne pomoći penzionerima Dervente i Posavine (1.800 maraka godišnje). Samo na taj način vratiće se dostojanstvo i optimizam našim sugrađanima i to predstavlja preduslov za dalji napredak.

Portal PosavinaInfo: Na koji način planirati da uvedete “Bescarinsku zonu Derventa-Brod-Modriča”?

Dragan Pajić: U narednom periodu  pokušaćemo da iniciramo uspostavljanje “Bescarinske zone Derventa-Brod-Modriča” sa ciljem povećanja proizvodnje, razvoja preduzetništva, privlačenja stranih investicija i kroz te aktivnosti dovesti do poboljšanja životnog standarda stanovnika ovih opština. Sa obzirom da opštine Derventa,Brod,Vukosavlje i Modriča čine oko 20% izvoza Republike Srpske logično se nameće opcija da se ovdje napravi bescarinska zona i na taj način pomogne privrednicima u poslovanju.
Prepreke koje se nalaze na uspostavljanju bescarinske zone su administrativne prirode i u narednom periodu biće napravljen Akcioni plan uspostavljanja “Bescarinske zone Derventa-Brod-Modiča”

 

Portal PosavinaInfo: Na šta ste mislili pod pojmom “Posavina-evropska regija i korišćenje EU IPA fondova?

Dragan Pajić: Posavina je buduća evropska regija koja će doći iz  Republike Srpske i  koja može maksimalno iskoristiti predpristupne fondove EU čime će se direktno obezbjediti bolji životni standard za stanovnike opština regije Posavina (Derventa, Brod, Modriča, Šamac i Vukosavlje)”

U narednom periodu  planiramo da formiramo Regionalnu akcionu grupu “Posavina” (Derventa, Brod, Modriča, Šamac i Vukosavlje) od predstavnika opština iz regije Posavina u kojoj će biti uključeni predstavnici lokalnih uprava, privrednika i NVO organizacija.

Sa ovom Regionalnom akcionom grupom stvoriće se operativni kapacitet za kredibilno apliciranje za buduće projekte koje finansira EU i u kojima će biti angažovan što veći broj stanovnika ove regije.

Portal PosavinaInfo: Kako mislite zaštititi žirante i korisnike kredita od visokih bankarskih kamata i pojam ličnog bankrota?

Dragan Pajić: Skoro svaki treći stanovnik Dervente, Broda , Modriče i Vukosavlja ima problem sa vraćanjem svojih kredita, a banke bez milosti sa svojim previsokim kamatama zaplenjuju imovinu naših stanovnika i istjeruju ih iz jedinih stambenih jedinica dovodeći cijele porodice na rub ambisa.

Smatram da je jedino rješenje za naše stanovnike  usvajanje Zakona o ličnom bankrotu, te oslobađanje vraćanja kredita za prezadužene žirante i kreditne dužnike koji nisu u stanju da servisiraju dugove.

Portal PosavinaInfo: Zašto smatrate da je sistemsko rješavanje porodice sa djecom prioritet u rješavanju?

Dragan Pajić: Zalažem se za hitno sistemsko rješavanje finansijske podrške  porodici sa djecom (novčane naknade,besplatan vrtić,besplatne knjige i prevoz u školi,podrška trenutnim i budućim majkama…..) koje predstavljaju najzdraviji segment izgradnje našeg društva.

Pravo na finansijsku podršku porodici sa djecom ostvarivati kroz: naknada plate za vrijeme porodiljskog odsustva i  odsustva radi njege djeteta, naknade po osnovu rođenja i njege djeteta, finansiranje troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi , sufinansiranje troškova za knjige i prevoz u osnovnoj i srednjoj školi.

Posebnu brigu treba povesti o budućim majkama i putem direktne finansijske podrške obezbjediti im krevetac, pelene i adaptirano mlijeko tokom prvih 12 mjeseci nakon porođaja.

Portal PosavinaInfo: Kakve benefite će imati Derventa i Posavina od uspostavljanja “Start-up tehnološkog centra za mlade”?

Dragan Pajić: Područje Posavine (Derventa, Brod, Modriča i Vukosavlje) ima veliki kadrovski potencijal u mladim ljudima koji nije dovoljno iskorišćen.
Da bi svoju kreativnu preduzentničku energiju mladi iskoristili potrebno je napraviti “Start up Tehnološki centar” za mlade u Posavini sa ciljem pomaganja mladima da izgrade kapacitete svojih firmi i besplatno izađu na trzište sa svojim proizvodom ili uslugom.

 

Portal PosavinaInfo: Kako planirate poboljšati situaciju u zdravstvenom sistemu u Derventi i Posavini?

Dragan Pajić: Potrebno je napraviti zdravstveni sistem dostupan svim našim građanima. Svi trebaju imati jednako pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na njihovo imovinsko stanje. Zdravstveni sistem pripada svim građanima Republike Srpske i potrebno ga je unapređivati a posebno na području Dervente i Posavine.

Jedan od ključnih projekata je pravljenje moderanog zdravstveno-dijagnostičkog centra u Derventi sa konsultativnim specijalističkim i stacionarno-ambulantnim službama za opštine u Posavini.

Potrebno je pokrenuti projekte koje će smanjiti liste čekanja kod specijalista u drzavnim zdravstvenim ustanovama bez favorizovanja privatne prakse.

Portal PosavinaInfo: Kako komentarišete da su jedino vama uništene plakate u toku predizborne kampanje?

Dragan Pajić: Nakon završene Izborne tribine DNS-a u Derventi na kojoj sam održao dosta kontraverzan govor i ukazao na trenutne probleme u društvu, izborni vandali i huligani uništili su sve predizborne plakate DNS-a i moje lične šaljući meni poruku straha, prijetnji i nestabilnosti, ali nisam posustao nakon ovog kukavičijeg poteza.

Portal PosavinaInfo: Kakva je pozicija DNS-a u budućoj Vladi RS  i vaše lične ambicije?

Dragan Pajić: Koalicionim sporazumom je predviđeno da DNS-u pripadne mjesto Premijera u Vladi RS i nema nikakve sumnje da će naš premijer voditi Vladu naredne 4 godine čime će se napraviti atmosfera ekonomskog oporavka RS. 

Sa izborom Premijera iz reda DNS-a veoma je moguća realizacija zacrtanih ciljeva za finansijsku podršku Derventi i Posavini uz poboljšanje životnog standarda prema projektima koje planiramo da realizujemo.

Na naše pitanje gdje sebe vidi u budućoj Vladi RS koju će predvoditi DNS, Dragan Pajić nije zelio da da konkretan odgovor.

 

VIDEO – Kontraverzni govor koji je obilježio predizbornu kampanju u Derventi i Posavini:

Izvor: Dragan Pajić / promotivna-plaćena objava

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...