Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dodjela Potvrda o uspješno završenoj obuci za preradu voća i povrća *(VIDEO)

Dodjela Potvrda o uspješno završenoj obuci za preradu voća i povrća *(VIDEO)

Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS uručio je 16. novembra 2017. godine potvrde o uspješno završenoj obuci za preradu voća i povrća u Preduzetničko-edukacionom centru „Jabučik“. Deset nezaposlenih lica sa područja  opštine Modriča danas je dobilo navedene  potvrde, a obuka se odnosila na  osposobljavanje polaznika  za samostalnu preradu i pakovanje voća i povrća.

Cilj ove aktivnosti provedene u okviru projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ je tehnička podrška samozapošljavanju nezaposlenih lica, kroz koji se kao plan individualne mjere za opštinu Modriča radilo na poboljšanju položaja nezaposlenih lica.

„Opština se uključila u ovu aktivnost i dala podršku polaznicima da steknu određena znanja za preradu voća i povrća, kako bi kroz mali lični biznis došli do samozapošljavanja. Stekli su određena znanja a kroz projekat su nabavljene i dvije mašine, koje će se i dalje koristiti u „Jabučiku“. Opština će i u buduće pomagati ovakve i slične projekte“, istakao je zamjenik načelnika Nikola Savić.

Za njih je provedena obuka po izrađenom neformalnom programu obuke za preradu i pakovanje voća i povrća. Za potrebe realizacije obuke kroz projekat su nabavljene dvije mašine, i to mašine za vakumiranje i sjeckanje voća i povrća.  Po završetku obuke organizovano je testiranje i praktična provjera stečenih znanja polaznika.

„Projekat je uspješno realizovan. Zahvalio bih se opštini Modriča na podršci, kao i  realizatorima i predavačima koji su nam prenijeli potrebno znanje koje će nam koristiti u daljoj obuci a nadam se i u radu“, rekao je Marko Đukić, polaznik iz Skugrića.

Cilj programa je bio obučiti polazinke za obavljanje poslova u preradi voća i povrća, sticanje osnovnih teoretskih znanja o sirovinama, pomoćnim materijalima i aditivima, načinu konzerviranja, radu mašina i osposobljavanje za pravilno izvođenje tehnoloških i post procesnih operacija u preradi voća i povrća.

Provođenje ove mjere, koja je dio projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji sa oko 230.000 eura finansira Evropska unija, je rezultat razrade mjera iz ranije potpisanog Sporazuma o saradnji, koji predviđa aktivnosti na poboljšanju položaja teško zapošljivih lica. Navedeni Sporazum o saradnji je potpisan 24. februara 2015. godine između nevladinih organizacija (Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS, BiosPLUS i Budućnost), opština Modriča i Derventa, Grada Doboja i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Filijala Doboj.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U Modriči obilježen Međunarodni dan gluvih i nagluvih lica *(FOTO+VIDEO)

Dana 23, septembra 2023. godine u SKC Modriča održan je skup povodom Međunarodnog dana gluvih i nagluvih lica. U prisustvu većeg broja članova modričkog Udruženja gluvih i nagluvih i gostiju ...