Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dodjela odlikovanja porodicama poginulih boraca *(FOTO)

Dodjela odlikovanja porodicama poginulih boraca *(FOTO)

U Srpskom kulturnom centru, 24. novembra 2017. godine uručena  su posthumna odlikovanja za poginule borce Vojske Republike Srpske iz Broda, Vukosavlja, Šamca i Modriče, koje je povodom Vidovdana – Dana krsne slave Vojske RS i Dana poginulih i nestalih boraca RS posthumno odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Odlikovanja su uručena za 38 porodica, i to za: 16 iz Modriče, 12 iz Broda, 6 iz Vukosavlja i 4 iz Šamca, koja je uručio izaslanik predsjednika Republike Srpske  dr Siniša Karan.

„Predsjednik Republike Srpske svojim ukazom u ime cijele Republike Srpske pokazuje svoje duboko poštovanje prema onima koji su dali najvrednije za Republiku Srpsku i ugradili ono što je najvrednije u nju, svoje živote. Prilika je da danas sa ovim porodicama podijelimo njihovu tugu ali i ponos što su oni a i Republika Srpska imali takve sinove. Ovo je prilika da kažemo da su se borili za slobodu, za svoje živote, na svojim ognjištima, na našoj teritoriji, nisu napadali nikoga i nisu bili agresori što je jako važno. Ovaj rat je bio slobodarski, patriotski, odbrambeno otadžbinski rat i želimo da prenesemo tu poruku“, rekao je Siniša Karan.

Događaju su pored porodica poginulih boraca prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, načelnici odjeljenja boračko – invalidske zaštite opština Brod, Vukosavlje, Šamac i Modriča, kao i predstavnici Boračkih organizacija navedenih opština.

U opštini Modriča odlikovana su ukupno 237 poginula borca Vojske Republike Srpske od kojih 207 ima korisnike (261 porodica sa 321 korisnikom – prima naknadu za odlikovanje), a 30 odlikovanih poginulih boraca nema korisnika. Na području opštine Modriča neodlikovano je još ukupno 52 poginula borca.

„Danas je tužan, emotivan ali i svečan čin. Rane ovih porodica nikada neće zarasti, ali ovo je prilika da im uručimo za njih vrlo bitna odlikovanja. Zahvalio bih se predsjedniku Republike Srpske koji svake godine odlikuje određeni broj poginulih boraca. Ovim se ništa nenamiruje, ali ovo je prilika da se porodicama da do znanja da nisu zaboravljene“, istakao je načelnik Krekić.

Opština Modriča u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko invalidske zaštite je zbrinula sve PPB i RVI od I do IV kategorije prema konačnoj i dopunjenoj Rang listi za stambeno nezbrinute porodice, izgradnjom stambene zgrade, kupovinom stanova i isplatom bespovratnih novčanih sredstava. Od 2007. godine izgrađena je i useljena zgrada sa 24 stana za PPB i RVI vrijednosti 907.343,74 KM, kupljena su 2 stana u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko – invalidske zaštite vrijednosti 85.000 KM, izgrađena je jedna kuća za logoraša vrijednosti 41.025,88 KM, dodijeljena su 4 stana iz Fonda napuštene imovine i 3 montažne kućice. Isplaćeno je 230.247,80 bespovratnih novčanih sredstava. Važno je napomenuti da sve stanove koje opština Modriča preuzme kao napuštenu imovinu  dodjeljuje porodicama PPB i na takav način su dodijeljena 4 stana.

Modriča je prva opština u Republici Srpskoj koja je omogućila pravo vlasništva na 94 stambene jedinice za PPB i RVI.

Takođe, opština Modriča je među prvim donijela Odluku o dopunskim pravima boraca, PPB i RVI od I do IV kategorije 2005. godine kojom je utvrđeno, pravo na udžbenike, prevoz đaka, ekskurzije, uvođenje vode i struje, jednokratne novčane pomoći za bolničko i banjsko liječenje, sahrane, za plaćanje stanarine, izdavanje građevinske dozvole i stambeno zbrinjavanje. Po navedenoj Odluci iz opštinskog budžeta svake godine za navedena prava se izdvoji od 130.000 KM do 250.000 KM, a u periodu od 2005. do 2017. godine za prava boraca, PPB i RVI izdovojen je iznos od  2,197.102,47 KM.

Svake godine prema ukazanoj potrebi načelnik opštine dodatno pomogne porodice PPB , tako je 2016. godine donio odluku da se porodicama PPB koje su se priključivale na kanalizacionu mrežu omogući plaćanje jedne od tri rate za priključak.

Sva djeca PPB i RVI od I do IV kategorije koja studiraju dobijaju opštinsku stipendiju bez rangiranja.

Opština Modriča, javne ustanove i preduzeća, svake godine ulažu ogromne napore tako što za svu djecu PPB sa završenom visokom školskom spremom omoguće da odrade pripravnički, volonterski staž ili primi u stalni radni odnos, tako da na Zavodu za zapošljavanje nema djece sa VSS koja nisu odradila pripravnički staž.

Od 2005. godine prioritet opštine Modriča je bilo školovanje djece PPB i RVI, a od 2010. godine prioritet su borci za koje je utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje, pravo na uvođenje vode, struje, novčane pomoći za bolničko liječenje, banjsko liječenje i slučaj sahrane.

U povodu Dana opštine – Vidovdana redovno se posjećuju i primaju sve PPB i RVI I kategorije, ukupno 556, čiji broj se smanjivao, a 2017. godine to je 350 porodica.

„Ovo odlikovanje za mene mnogo znači a posebno jer ću ga pokazati unučadima i reći da im je djed odlikovan jer je život dao za stvaranje Republike Srpske, te da bi njegova djeca i unuci uživali u miru“, rekla je Nada Ilić supruga poginulog borca Bože Ilića.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto i video: Studio MDINFO PRODUKCIJA s.p. Modriča – modričainfo / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...