Home / NOVOSTI / HRONIKA / Deveta sjednica Omladinskog parlamenta *(DVA PRILOGA)

Deveta sjednica Omladinskog parlamenta *(DVA PRILOGA)

Deveta sjednica Omladinskog parlamenta opštine Modriča održana je 04.maja 2017. godine u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Sjednici je prisustvovalo 20 delegata, učenika Srednjoškolskog centra “Jovan Cvijić” koji su jednoglasno usvojili sledeći dnevni red:

  1. Usvajanje Izvještaja o realizovanim projektima za školsku 2016/17. godinu.
    2. Usvajanje Odluke o odabranim malim projektima za finansiranje iz opštinskog budžeta za   školsku 2017/18. godinu.
    3. Prezentovanje prijedloga za veliki projekat koji će biti finansiran iz opštinskog budžeta za školsku 2017/18. godinu.
    4. Usvajanje Odluke o odabranom velikom projektu koji će biti finansiran iz opštinskog budžeta za školsku 2017/18. godinu.
    5. Aktuelni čas (delegatska pitanja).

Sjednici su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić, zamjenik načelnika Nikola Savić, predsjednik, potpredsjednik i sekretar Skupštine opštine Siniša Nikić, Velibor Cvijić i Aleksandra Đurić,  načelnica odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Alenka Ilovčević, načelnica odjeljenja za prijemnu kancelariju i informisanje Snježana Babić, odbornica Mara Milošević, rukovodstvo, profesori i učenici SŠC “Jovan Cvijić“. Na početku sjednice prisutne je pozdravio načelnik Krekić i tom prilikom pohvalio dosadašnji rad Omladinskog parlamentra i poželio mnogo uspjeha u budućem radu. Omladinski parlament opštine Modriča je jedini koji je opstao u Republici Srpskoj i nastavio sa radom.

Komisija Omladinskog parlamenta Modriča donijela je Odluku o odabranim malim projektima za finansiranje iz opštinskog budžeta u školskoj 2017/2018. godini, a to su: Kviz znanja „Slagalica“ i turnir u malom fudbalu i košarci, ukupne vrijednosti 1.600,00 KM.

Za finansiranje velikog projekta iz opštinskog budžeta predložena su tri projekta: „Nabavka platna i projektora“, „Obnova bibliotečkog fonda“ i „Nabavka sportske opreme“. Većinom glasova Skupština Omladinskog parlamenta odabrala je projekat  „Nabavka sportske opreme“. Ovim projektom planirana je nabavka opreme kako bi se kvalitetnije odvijala nastava fizičkog vaspitanja, a vrijednost projekta je 3.080,00 KM.

U okviru tačke „Aktuelni čas“ delegati su postavljali načelniku opštine razna pitanja koja se tiču naše lokalne zajednice, na koja je rado odgovorio.

Predhodnih godina odobreno je i realizovano 36 projekata, za koje je iz budžeta opštine izdvojeno oko 75.000,00 KM.

“Prezadovoljan sam  današnjim radom Omladinskog parlamenta, čije je održavanje postalo tradicija. Čuli smo mnogo dobrih ideja. Postavljali su  konstruktivna pitanja a i odgovori su bili fantastični. Odobren je jedan  veliki projekat i  dva mala.   Svako je branio svoj projekat. Svi projekti su jako bitni za Srednjoškolski centar i učenike. U okviru aktuelnog časa postavljeno mi je više pitanja vezanih za dešavanja u gradu, na koja sam odgovorio. Održavanje ovog parlamenta je velika stvar za naš gradić jer ovim mladim ljudima treba pružiti podršku i priliku da iznesu svoje prijedloge”, izjavio je načelnik Krekić.

„Naša škola posjeduje sportsku opremu koja je zastarjela i neupotrebljiva. Želimo da zamijenimo tu opremu kako bi imali kvalitetniji i bezbjedniji rad na časovima fizičkog vaspitanja“, izjavio je Stefan Blažanović, učenik prvog razreda Gimnazije, koordinator projekta „Nabavka sportske opreme“.

„Uloga Omladinskog parlamenta je da kroz ove naše sjednice koje se održavaju jednom godišnje doprinesemo našoj školi i našem gradu da se  realizuju  projekti koji su neophodni“, rekao je Gavrilo Malbaša, učenik drugog razreda Gimnazije, predsjednik Omladinskog parlamenta Modriča.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

OMLADINSKI PARLAMENT: Za tri projekta 4.680 KM

Srn2017-5-4_1741821_2

 

MODRIČA – Opština Modriča će iz lokalnog budžeta izdvojiti 4.680 KM za realizaciju tri projekta Omladinskog parlamenta Srednjoškolskog centra “Jovan Cvijić”, koji će biti realizovani tokom školske 2017/2018. godine.

Javnim izjašnjavanjem, na sjednici održanoj u Srpskom kulturnom centru Modriča, članovi Omladinskog parlamenta odlučili su da se u narednoj školskog godini realizuju dva mala projekta ukupne vrijednosti 1.600 KM i veliki projekat “Nabavka rekvizita i opreme za nastavu fizičkog vaspitanja”, vrijedan 3.080 KM.

Od malih projekata naredne školske godine biće realizovani “Kviz znanja” i “Turnir u malom fudbalu i košarci”, koji se tradicionalno, od pokretanja Omaldinskog parlamenta 2008. godine, organizuju na kraju školske godine.

Srn2017-5-4_1741821_1Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić pohvalio je rad Omladinskog parlamenta koji je za devet godina postojanja realizovao projekte čiji je cilj poboljšanje uslova školovanja i unapređenje kulturnog, sportskog i društvenog života mladih, vrijedne više od 70.000 KM.

Krekić je istakao da su od uloženih sredstava vrednije ideje i inicijative mladih za rješavanje problema i poboljšanje uslova rada i boravka u školi.

On je, odgovarajući na pitanja mladih u okviru aktuelnog časa, naglasio da je zadovoljan ulogom mladih u razvoju opštine i najavio da će lokalna uprava nastaviti da pomaže mladima u školovanju i zapošljavanju, te da će usmjeravati mlade u aktivnosti koje su korisne za njih i lokalnu zajednicu.

Srn2017-5-4_1741821_0Stefan Blažanović, vođa tima čijem je projektu data prednost u odnosu na druga dva velika projekta, rekao je da je cilj projekta zamjena starih i nabavka novih sprotskih rekvizita i opreme za kvalitetniju realizaciju Fizičkog vaspitanja.

– Nova oprema trebalo bi da podstakne mlade da posvete veću pažnju predmetu Fizičkog vaspitanja, koje ima važnu ulogu u razvoju mladih i očuvanju njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja – rekao je Blažanović, učenik prvog razreda Gimnazije.

Predsjednik Omladinskog parlamenta Gavrilo Malbaša, učenik drugog razreda Gimnazije, rekao je da su mladi danas položili ispit iz demokratije i parlamentarnog rada.

– Radom u Omladinskom parlamentu učenici se uče odgovornosti u radu, stiču navike odraslog čovjeka i mogu sami o sebi da se brinu, što je pokazala današnja sjednica – rekao je Malbaša.

On je napomenuo da učenici i profesori Srednjoškolskog centra daju podršku Omladinskom parlamentu koji, uz Savjet učenika, sprovodi brojne aktivnosti bitne za učenike i školu u cjelini.

Sjednici Omladinskog parlamenta prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Modriča Siniša Nikić, članovi kabineta načelnika Alenka Ilovčević i Snježana Babić, direktor Srednjoškolskog centra “Jovan Cvijić” Novka Marković i veliki broj profesora.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...