Home / NOVOSTI / HRONIKA / Desa Milošević: Pet puta mi ruše spomenik ocu, majci, bratu, polomili ploču tromesečne bebe!

Desa Milošević: Pet puta mi ruše spomenik ocu, majci, bratu, polomili ploču tromesečne bebe!

HOĆE DA PROTERAJU I MRTVE SRBE

U Gostoviću od 1992. više nema srpskih žitelja, a i danas neprestano skrnave grobove njihovih najmilijih. Bezdušnici su polomili i obnovljenu nadgrobnu ploču Mileni Nedić, detetu koje je sa tri meseca umrlo davne 1962.

U PRVOM naletu nakon njihovog proterivanja 1992. godine na osam mesnih grobalja Gostovićana koji su morali da napuste svoja ognjišta, porušeno je preko 80 odsto nadgrobnih spomenika. Dvadeset tri godine kasnije i dalje se ruše čak i obnovljeni spomenici, neki i po peti put. Poslednji slučaj desio se ovih dana na groblju Čardak, kad je oskrnavljeno i porušeno devet spomenika.

Proterane Gostovićane za rodni kraj još jedino vežu grobovi predaka, zbog čega oni porušene spomenike iz godine u godinu obnavljaju. Nažalost, mnogi to rade uzalud. Desi Milošević već pet puta skrnave spomenike podignute ocu, majci, bratu, stricu… Kad je pre nekoliko dana došla na grob da upali sveću i kad je videla da je spomenik njenim najmiliji ponovo srušen, nije mogla da zaustavi suze.

– Moji su pomrli pre 33 godine. Zašto im to čine sada, šta im smeta na ovoj ploči, na kojoj su urezani krst i njihova imena – Kosta, Anđa, Stojan. Spomenik sam gotovo iznova podigla, i opet su ga srušili. Ne znam šta je ovo, vandalizam? I kome je to i kakva poruka? Zašto nam diraju u mrtve – kroz jecaje dok pali sveće priča Desa, koja danas živi u Modriči.

Bezdušnici su polomili i obnovljenu nadgrobnu ploču Mileni Nedić, detetu koje je sa tri meseca umrlo davne 1962. godine.

– Nisam nikome kriv, niti je ovo dete bilo šta krivo. Smatram da je reč o čistom šovinizmu – priča Njegomir Nedić, koji se takođe, posle proterivanja, nastanio u Modriči.

U policiji Zavidovića zaprimili su prijavu o rušenju spomenika na groblju Čardak, ali nisu želeli da daju izjave.

STRAH KOMŠIJE Bošnjaci, koji su ranije mirno živeli sa Srbima na ovom području, osuđuju vandalski čin skrnavljenja spomenika. Nažalost, ne smeju otvoreno da pričaju. Plaše se. Koga, neće da kažu.

U opštini, na našu molbu da načelnik Suvad Omerašević da izjavu za “Novosti”, sekretarica, koja nam se nije predstavila, u telefonskom razgovoru je rekla:

– Rekla sam načelniku i sekretaru za vašu molbu, ali mi nismo upoznati da je bilo skrnavljenja spomenika na našem području.

Neprestano rušenje čak i obnovljenih spomenika jedan je od osnovnih razloga što se od predratnih 1.100 srpskih porodica u Gostoviću vratilo jedva njih šest. U Zavičajnom udruženju Gostovićana shvatili su poruku i traže energičnu akciju policije.

– Kad nema mesta u našem Gostoviću ni za Srbe koji leže u zemlji, kako će ga onda biti za one koji hodaju zemljom. Poruka je jasna, nemojte se vraćati ovamo – kaže ogorčeno Bogdan Božić, sekretar Zavičajnog udruženja Gostovićana.

Strasti pokušava da smiri sveštenik srpske pravoslavne crkve u Gostoviću.

– Moja poruka u ime crkve bi bila da pokušamo da gradimo ljubav i mir i prevaziđemo sve ono što je bilo. Mislim da nam je dosta nedaća i nevolja i zato bi svako u svom narodu trebalo da pokuša da smiri ekstremne pojedince – poručio je protojerej Zoran Živković.

NAPUŠTENA OGNjIŠTA

PRE 23 godine pripadnici tzv. Armije BiH sa zemljom su sravnili 22 srpska naselja u rejonu Gostovića i proterali preko tri i po hiljade Srba sa njihovih ognjišta. Egzodus Gostovićana desio se 4. decembra 1992. godine. Danas oni uglavnom žive na području Modriče i Doboja. U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu braneći svoja ognjišta poginulo je 88 Gostovićana.

Autor: Vid Blagojević

Izvor: Novosti

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...