Home / NOVOSTI / HRONIKA / Deminiranje na području Donjih Kladara *(VIDEO)

Deminiranje na području Donjih Kladara *(VIDEO)

U Donjima Kladarima kod Modriče počelo je deminiranje površine od 14 hiljada kavadratnih metara.

Na području Modriče do sada je deminirano oko 30 odsto od ukupne zagađene površine. Ovom dinamikom područje Modriče moglo bi biti očišćeno od mina, tek, za 50 godina.

Janko Martić godinama živi, doslovno u minskom polju. Njegova kuća je svega stotinak metara od područja u kojem je počelo deminiranje.

On kaže da je posebno ozbiljna situacija u jesenjim mjesecima kada se pripremaju drva ua ogrjev, jer je pored minskog polja šuma.

Prema lista prioriteta deminiranja u 2017. godini planirana je relizacija 11 projekata. Međutim, sredstva su obezbijeđena samo za deminiranje u Donjim Kladarima i Miloševcu.

Vjekoslav Moconja, komandir B2 tima Republičke uprave civilne zaštite iz Doboja, kaže da su ovo teški poslovi, jer je minirani teren obrastao rastinjem i demineri su ovisni o radu specijalnih mašina.

Na području Modriče od završetka rata u minskom polju izgubljena su dva života, a tri osbe su teško ranjene. Ovom dinamikom potrebno je više od 50 godina da se cijelo područje ove opštine očisti od mina.

Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu u opštini Modriča, kaže da na ovom području ima još 46 deminrskih projekata sa površinom od 2.407.312 metara kvadratnih, za čije su čišćenje potrebne godine.

S obzirom na to da se 15 projekata, na površini preko 700 hiljada kvadratnih metara nalazi u obuhvatu trase Koridora 5C, u modričkoj Civilnoj zaštiti očekuju da će te lokacije biti prioritet u deminiranju.

Izvor: RTRS

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...