Home / NOVOSTI / HRONIKA / „Dani polja kukuruza, Modriča 2017“

„Dani polja kukuruza, Modriča 2017“

Manifestacija „Dani polja kukuruza, Modriča 2017“ održana je 29. septembra 2017. godine. Na oglednoj parceli, poljoprivrednom zemljištu poljoprivrednika Ilije Marjanovića iz Skugrića prezentovano je sjeme i berba kukuruza sjemenske kuće „Pionir“ Zagreb. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča i poljoprivrednici.

„Radi se o veoma povoljnoj lokaciji gdje je daleko manje smanjenje prinosa u odnosu na druga zemljišta. Oko 30 % je manji prinos u odnosu na prošlu godinu. Prema procjeni na području regije Doboj je oko 60 % smanjen prinos ili oko 45 miliona maraka  štete kada je u pitanju samo kukuruz, a kukuruz je naša najvažnija kultura“, izjavio je Dragiša Marković, predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, Doboj.

„Na ovoj parceli od 6 duluma zasijani su hibridi sjemenske kuće Pionir. Ja sam prezadovoljan prinosom obzirom na sušu ove godine. Suša se odrazila na kvalitet zrna, koje je sitnije, ali je kukuruz izuzetno zdrav“, rekao je Ilija Marjanović.

„Ove godine sam zasijao oko 20 hektara ranog hibrida iz više sjemenskih kuća. Zbog suše oko 50% je smanjen prinos“, izjavio je Simo Novaković, poljoprivrednik iz Skugrića.

„Veliko je pitanje kako ćemo ove godine prehraniti svinje. Moraćemo smanjiti broj svinja ili kupovati hranu, što nikome ne ide u prilog“, rekao je Nedeljko Spasojević, vlasnik farme svinja iz Skugrića.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Odličan start kviz ekipe „Svetosavci“ iz Modriče

Modriča, 30.01.2023. – Takmičari „Svetosavci“ iz JU Osnovne škole „Sveti Sava“ Modriča kako prethodne tri godine, tako i ove školske godine uzeli su učešće na međunarodnom kviz takmičenju „Nemanjići – ...