Home / NOVOSTI / MODRIČA / Dan i krsna slava Republike Srpske

Dan i krsna slava Republike Srpske

U organizaciji opštine Modriča i Opštinske Boračke organizacije, 09. januara 2015. godine obilježeni su Dan i Krsna slava Republike Srpske. Ispred Spomenika palim borcima sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su parastos poginulim borcima za Republiku Srpsku.

Na spomenik palim borcima cvijeće su u ime opštine Modriča položili Nikola Savić, zamjenik načelnika opštine i Bosa Novaković, načelnik odjeljenja za opštu upravu . Cvijeće su položili i predstavnici Opštinske boračke organizacije, Policije, preduzeća, ustanova, političkih partija i udruženja.
Povodom Dana i Krsne slave Republike Srpske Nikola Savić, zamjenik načelnika opštine, obratio se prisutnima, ukazao na značaj današnjeg praznika i čestitao Krsnu slavu i Dan Repubike Srpske I rekao: „Ovo je poseban dan za Republiku Srpsku i  Modriču. Republika Srpska je nastala u jednom teškom trenutku kao izraz borbe srpskog naroda za slobodu. Sama Modriča je podnijela velike žrtve u materijalnom smislu a najviše u ljudskim životima. Modriča je bila ključ opstanka Republike Srpske jer su se na ovom prostoru  spojili istočni i zapadni dio. Mi koji danas živimo ovdje smo ponosni na činjenicu  što smo jednim dobrim dijelom učestvovali i izgradili Republiku Srpsku. Danas je prilika da se  sjetimo svih ljudi koji su dali svoje živote za odbranu i stvaranje Republike Srpske i da im odamo dužno poštovanje. Ne smijemo nikada zaboraviti te ljude, ne smijemo nikada zaboraviti Republiku Srpsku, ona je naša, mi je volimo i mi ćemo je i dalje graditi u budućnosti“.

Milutin Vračević, predsjednik Opštinske boračke organizacije je rekao: “Današnji dan znači mnogo za boračku organizacuju.. Borci Republike Srpske zajedno sa narodom Republike Srpske izborili su se da danas postoji Rapublika Srpska i to je za sve učesnike rata, za sav narod Republike Srpkse najveći praznik“.

Polaganju cvijeća i obilježavanju Dana Republike Srpske prisustvovali su i članovi porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi, borci Vojske Republike Srpske i građani. Nakon polaganja cvijeća ispred Spomenika palim borcima prisutni su posjetili Spomen sobu gdje su takođe položili cvijeće i zapalili svijeće za poginule u proteklom ratu.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...