Home / NOVOSTI / HRONIKA / Članovi PPB i RVI upućeni u banju „Dvorovi“

Članovi PPB i RVI upućeni u banju „Dvorovi“

Opština Modriča uputila je danas, 09. jula 2019. godine 13 lica u JU Banja „Dvorovi“ Bijeljina, čija će fizikalna rehabilitacija trajati  10  dana.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Projektom banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za 2019. godinu, predvidjelo je upućivanje 568 lica na nivou Republike Srpske u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove.  Prema rasporednom nalogu Ministarstva, opština Modriča  upućuje 13 lica u banju.

Pravo da budu upućeni u banju imali su RVI od I do X  kategorije invalidnosti i članovi porodica poginulih boraca, kojima je ovaj vid zdravstvene zaštite preporučen od strane ljekara i koji  nisu koristili ovo pravo po Projektu  u protekle tri godine, kao i RVI- amputirci i paraplegičari koji su koristili banju putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u istom periodu, u skladu sa pravilnikom Fonda.

Ukupno se prijavilo 27 lica, nakon čega je izvršeno rangiranje po utvrđenim kriterijima i predloženo 13 lica za banju.  Preostali broj lica, koji nije mogao ostvariti pravo na banjsko liječenje, kao pomoć od opštine Modriča može dobiti po 200,00 KM, ukoliko banju budu koristili po preporuci ljekara i plaćali ličnim učešćem.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite je dalo svoju konačnu saglasnost za predloženih 13 lica.

Od 13 korisnika banje, 7 lica su  RVI, a 6 lica su članovi porodica poginulih boraca.

Troškove banjske rehabilitacije snosi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, a troškove prevoza do banje i povratka, kao i ranijih godina, finansiraće opština Modriča.

„Svake godine je mnogo veći broj prijavljenih nego što opština Modriča dobije po rasporednom nalogu. Već nekoliko godina ima pravo uputiti 13 lica iz kategorija PPB i RVI, gdje se strogo mora voditi računa o podjednakom broju. Opština Modriča organizuje i plaća prevoz odlaska i povratka iz banje. Svi korisnici su prije polazka primljeni u prostorijama zgrade  Opštine“, istakla je načelnica Odjeljenju za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove Bosa Novaković.

Projekat banjske rehabilitacije RVI i PPB realizuje se od 2006. godine, a iz opštine Modriča u banju je upućeno 177 korisnika, od čega 93 RVI i 84 PPB.

„Banja može dosta popraviti naše zdravstveno stanje. Ovom prilikom bih se zahvalio državi Republici Srpskoj, Ministarstvu i Odjeljenju za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove što nas nisu zaboravili i što brinu o nama onoliko koliko je to u njihovoj mogućnosti. Svima koji idu danas sa mnom u banju bih poželio dobar oporavak i da se vrate zdraviji nego što su otišli“, izjavio je Svetozar Božanović,  otac poginulog borca Brane Božanovića.

„Pravo na banjsko liječenje sam koristio 2013. godine i rezultati su zaista zadovoljavajući. Zahvaljujem se nadležnim institucijama što se brinu o nama“, rekao je Nedo Nikolić, invalid IV kategorije.

Jagoda Todić, majka poginog borca se zahvalila na omogućenom odlasku u banju te istakla da joj banjska rehabilitacija mnogo pomaže u poboljšanju zdravstvenog stanja.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...