Home / NOVOSTI / MODRIČA / Certifikati članovima ronilačkog kluba „Vidra“

Certifikati članovima ronilačkog kluba „Vidra“

Načelnik opštine Mladen Krekić 28. novembra 2014. godine organizovao je prijem za članove Ronilačkog kluba „Vidra“ koji su u ovom mjesecu uspješno položili kurs za spasioce na otvorenim vodama kod ovlaštenog Ronilačkog kluba „Buk“ u Banja Luci. Ovom prilikom uručeni su certifikati o položenom kursu za četiri člana Ronilačkog kluba „Vidra“: Draganu Šarčeviću, Ratku Zekanoviću, Mladenu Gajiću i Danijelu Vukmiroviću. Prijemu su prisustvovali predsjednik federalnog Ronilačkog saveza BiH/predstavnik Ronilačkog saveza BiH Senko Kulaš i koordinator za rad spasilačke službe BiH/ član Ronilačkog kluba „Buk“ Banja Luka Miroslav Mišković.

Hrabri ronioci imali su veoma značajnu ulogu u spasavanju ljudskih života u poplavama koje su u maju ove godine zadesile opštinu Modriča. Pomoć su pružili i ugroženom stanovništvu Doboja i Šamca. Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Modriča povodom Vidovdana, Dana opštine, članovima kluba uručene su diplome  za doprinos u akcijama spasavanja u vrijeme  poplava.

Ronilački klub „Vidra“ osnovan je početkom 2012.godine,  broji oko 50 članova, od čega je 15 aktivnih i jedini je ronilački klub na dobojskoj regiji. Klub djeluje i kao jedinica Civilne zaštite za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom.

Načelnik Krekić je istakao značaj koji klub ima za Modriču ali i okolinu i rekao: „Podijelili smo certifikate koji garantuju da ovi momci od danas pa u buduće mogu vršite akcije spašavanja i na otvorenim vodama. U teškoj situaciji  koja  nas je zadesila ove godine, mi smo slali ove ljude da nažalost rade ono što su morali, da spašavaju ljudske živote. Ono što je bila obaveza svih građana opštine Modriča, Republike Srpske i BiH, oni su radili.  Nakon poplava koje su nas zadesile 2010. godine, mi smo uočili da je potrebno osnovati i osposobiti  jedan ovakav klub. Klub je osnovan 2012. godine i od tada ovi momci završavaju prvu fazu, dobijanje certifikata.  Oni postaju vrlo bitni za entitet u kojem živimo, a i BiH u cijelini. Iskoristio bih ovu priliku da im čestitam“.

Opština Modriča je platila pohađanje kursa za spasioce na otvorenim vodama. Pored toga opština je finansirala registraciju udruženja, pohađanje kursa za ronioce, polaganje ronilačkog ispita, polaganje stručnog ispita za upravljanje motornim čamcem Brčanske mornarice, nabavku kompresora, dva komleta ronilačke opreme te troškove održavanja regate u sklopu vidovdanskih svečanosti. Veliki broj donacija Klub dobija od pojedinaca, a značajan donator im je udruženje iz dijaspore „Srcem za Modriču“, koji su im donirali čamac i opremu za ronjenje.

“ Ronilački klub „Buk“ je jedini centar za obuku spasilaca BiH, i  kao takvi smo jedini ovlašćeni za montiranje međunarodno priznate licence. Čestitam svim kandidatima i zahvaljujem se prije svega načelniku koji je zaista na vrijeme prepoznao značaj postojanja jedne ovakve jedinice. Ronilački klub „Buk“ ove aktivnosti radi dugi niz godina i ovo je nadam se početak saradnje konkretno sa ovom lokalnom zajednicom. Dogovorena je i mogućnost korištenja naše opreme u slučaju elementarnih nesreća.“, rekao je Miroslav Mišković, kordinator za rad spasilačke službe BiH.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe Opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...