Home / NOVOSTI / HRONIKA / Borci iz Modriče traže izmjene Zakona o boračkim pravima *(VIDEO)

Borci iz Modriče traže izmjene Zakona o boračkim pravima *(VIDEO)

Borci iz Modriče traže izmjene Zakona o boračkim pravima u dijelu obračuna učešća u ratu za penzijski staž i ostvarivanja prava na borački dodatak, a cilj je da se svi borci dovedu u ravnopravan položaj, istaknuto je na godišnjoj sjednici Skupštine opštinske boračke organizacije Modriča.

U Modriči mjesečni borački dodatak prima 1.401 borac, a pravo na godišnji ostvarilo je 1.640 boraca. U opštinskoj Boračkoj organizaciji smatraju da se treba promijeniti Zakon o pravima boraca i da svi borci imaju pravo na dodatak bez obzira na godine, ali srazmjerno vremenu provedenom u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Milan Vračević, predsjednik Opštinske boračake organizacija Modriča kaže da svaki borac treba da dobije dodatak na osnovu učešća u ratu.

“Ako je bio mjesec dana, prima marku, a ako je 40 mjeseci, onda 40 maraka”, navodi Vračević.

Traže da se promijeni zakonska odredba obračuna učešća u ratu, kao dupli penzioni staž, uplatom doprinosa za vrijeme provedeno u ratu.

“Ostvaruju prava da mogu otići u penziju na osnovu tih godina, ali im se penzije smanjuju, jer se dijeli na mjesece. Mislim da je to prevara prema borima, koja bi se mogla ispraviti”, rekao je Borislav Trepić RVI i borac prve kategorije iz Dobrinje kod Modirče

Porodice poginulih boraca smatraju da bi društvo treblo da ima bolji odnos prema ovim kategorijama.

Petar Despotović predsjednik Odbora porodica poginulih i nestalih boraca Modirča ističe da nije zadovoljan, te da se može mnogo više učiniti za borce i PPB.

“Uvijek je problem novac, novca za borce nema, a za političare ima, kupuju se nova auta”, komentariše Despotović.

Opština Modriča radi na poboljšanju statusa i položaja boračkih kategorija, zaključeno je na Skupština boračke organizacije ove opštine, koja ima 1.935 članova.

Njih 310 ima status člana porodica poginulih boraca, 325 su ratni vojni invalidi, a 1.300 su demobilasani borci.

Izvor: RTRS

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...