Home / NOVOSTI / HRONIKA / Bolnica za hroničnu psihijatriju u Modriči: Pacijentima je poljoprivreda kao terapija *(TONSKI PRILOG)

Bolnica za hroničnu psihijatriju u Modriči: Pacijentima je poljoprivreda kao terapija *(TONSKI PRILOG)

Proizvedu hranu za bolničku kuhinju

MODRIČA – Na jedan hektar obradivih površina u Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči oko 50 pacijenata u toku jedne godine proizvedu značajnu količinu hrane za bolničku kuhinju. Tako se uštede sredstva za kupovinu hrane, a pacijenti prođu kroz radno – okupacionu terapiju

U neposrednoj blizini Bolnicie u toku je sejanje krompira i luka. Angažovano je desetak pacijenata. Prema rečima Ruže Lukić, šefa radno – okupacione terapije u Bolnici, na taj način proizvodi se zdrava hrana.

SETVA NA POVRŠINI OD JEDNOG HEKTARA

„Zasejali smo 500 kilograma krompira, oko 80 kilograma crnog luka, mrkvu, peršun, tikvice, rotkvu, cveklu, kasnije i paprike, paradajz, krastavce. Gotove proizvode koristimo u našoj kuhinji za ishranu pacijenata. Prošle godine imali smo 1500 kilograma roda luka, zasadili smo 5.500 sadnica kupusa i proizveli smo oko 6.000 kilograma kupusa za ishranu naših pacijenata tokom čitave godine“, rekla je Ruža Lukić.

Funkcioniše i zaštićena kuća

Postoji i zaštićena kuća izvan Bolnice , u Donjim Kladarima, gde su pacijenti podigli plastenik, a uzgajaju i životinje.

„Tu je smešteno 12 pacijenata. Jako su uspešni i zadovoljni su sobom, a i mi s njima. Imamo plastenik od 240 m2 gde se proizvodi paprika, paradajz. U toj kući proizvodi se hrana za tih 12 pacijenata, a višak hrane dolazi u kuhinju u našu Bolnicu. Imamo i mini farmu koka nosilja. Za kuhinju naše Bolnice tu se obezbedi preko 2.000 jaja mesečno“, nastavila je Ruža Lukić.

PODIGLI MINI FARMU KOKA NOSILJA


Rad na njivi je neka vrsta terapije

Violeta Jakovljević, psihijatar u Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči, kaže da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi u lečenju hroničnih bolesnika koristi radno okupaciona terapija. Od ukupnog broja pacjenata , više od 75% njih obuhvaćeno je određenim vidom radno – okupacione terapije, a 50-ak pacijenata bavi se poljoprivrednom proizvodnjom.

U Specijalizovanoj bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči zaposleno je 154 medicinska i nemedicinska radnika, a smešteno je 283 pacijenta iz svih delova Republike Srpske.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...