Home / NOVOSTI / BiH / BICIKLIMA KROZ EVROPU *(FOTO+VIDEO)

BICIKLIMA KROZ EVROPU *(FOTO+VIDEO)

MODRIČA, 02.10.2018. –  Više nije neobično na putevima vidjeti bicikliste na posebno opremljenim biciklima koji krstare od grada do grada na svojoj planiranoj ruti a koja zna biti i nekoliko hiljada kilometara.
Danas smo na parkingu ispred salona namještaja “LOCO” u Modriči primjetili dvoje biciklista te ih zamolili za par fotografija a usput smo saznali i nešto više o njima i njihovom putovanju. Ljubazno su se odazvali pozivu te su za portal modričainfo se slikali a i kratko smo popričali jer su žurili da za dana stignu do odredišta po svom planu putovanja.

Natxo, Zurine i Zlatko Huravik, urednik portala modričainfo

Gospođa Zurine (41) i njen suprug Natxo (46) su iz grada Vitoria, regija Baskija na sjeveru Španije.  Sporazumjeli smo se sa gospođom Zurine na malo lošijem engleskom te smo shvatili da su  na putu već mjesec dana i krenuli su iz Austrije, ( Beč)  a cilj im je Rumunija, ako smo dobro razumjeli, obala Crnog mora. Kroz Modriču su samo u prolazu, a nisu ni ulazili u grad već su starim putem uz rijeku Bosnu nastavili u pravcu Doboja, odnosno Sarajeva.

Pretpostavljena ruta od Austrije do Rumunije… nekoliko hiljada kilometara

Na pitanje kako se hrane i gdje spavaju, rekoše nam da imaju već planirana mjesta na karti i to su uglavnom restorani a spavaju u prenočištima, motelim i hotelima koji su takođe već ucrtani na njihovoj ruti.
Budući da danas postoji odlična putna navigacija a svako ima mobilne telefone putovanja na ovaj način nisu više nikakav problem.
Iako smo tek upoznali i vrlo kratko razgovarali, srdačno sam se pozdravio sa ovim vrlo prijatnim i simpatičnim bračnim parom, a budući da sam im dao podatke portala i FB stranice modričainfo, nadam se da će se javiti i poslati koju sliku sa daljnjeg putovanja.
Želimo im sretan put, jer zaista za ovo je potrebna odvažnost, dobra fizička kondicija i zdravlje a čini nam se, ponajviše treba hrabrosti.

Pa sretan put  Zurine i Natxo!

Autor / foto / video: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...