Home / NOVOSTI / HRONIKA / Akademijom obilježen Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka

Akademijom obilježen Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka

MODRIČA – Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka – 14. februar, Sveti mučenik Trifun, u Modriči je obilježen polaganjem cvijeća na Centralni spomenik poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, posjetom Spomen sobi i Svečanom akademijom održanom u Srpskom kulturnom centru Modriča.

– U odbrani Republike Srpske i Modriče sa prostora ove opštine učestvovalo je više od 5.000 boraca od kojih je 507 poginulo – napomenuo je predsjednik opštinske Boračke organizacije Milutin Vračević na Svečanoj akademiji sa koje je poslata poruka borcima, narodu, političarima i vlasti Srpske da se ujedine u odbrani Republike Srpske i prava Srba u BiH.

Prema Vračevićevim riječima, primjer jedinstva je proslava 9. januara – Dana Republike Srpske koja je bila svečanija i mnogoljudnija nego prethodnih godina.

– Time je iskazan stav i namjera da branimo pravo na svoje svetkovine kao i republička, nacionalna i vjerska obilježja – istakao je Vračević.

Predsjedništvo Opštinske Boračke organiazcije je za dugogodišnji rad i podršku Organizaciji dodijelilo plaketu Gligoru Muminoviću, mjesnoj zajednici Krčevljani, Kulturno-umjetničkom društvu Modriča i Jovi Radonjiću, prošle godine penzionisanom sekretaru Organizacije.

U okviru akademije održano je finale Festivala rodoljubive poezije “Zlatna lira” na kojem su nastupili učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Modriče.

Nagrade Festivala, koji deveti put organizuju Boračka ogranizacija, Kultrnurno-umjetničko društvo i Srpski kulturni centar Modriča, pripale su Tatjani Stojanović iz Osnovne škole “Sutjeska”, Mirjani Jović iz Osnovne škole “Sveti Sava”, dok je prvo mjesto među srednjoškolcima i ove godine osvojila Valerija Blagojević.

Najboljima je nagrade uručio načelnik opštine Mladen Krekić koji je građanima čestitao Svetog mučenika Trifuna – 14. februar, Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka.

U Modriči danas žive porodice 708 poginulih boravca i više od 700 invalida Vojske Republike Srpske sa prostora ove opštine i prognani iz više od 30 opština bivše Jugoslavije.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...