Home / NOVOSTI / HRONIKA / 9.maj, Dan pobjede nad fašizmom *(FOTO+VIDEO)

9.maj, Dan pobjede nad fašizmom *(FOTO+VIDEO)

Dan pobjede nad fašizmom, 9.maj u Modriči je obilježen  poetskim časom i  polaganjem vijenaca ispred Spomenika poginulim žrtavama fašističkog terora u Spomen parku. U ime Opštine Modriča vijence su položili načelnik opštine Mladen Krekić i zamjenik načelnika Nikola Savić, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Siniša Nikić i Velibor Cvijić,  prestavnici Subnor-a, Opštinske boračke organizacije, veterana rata, ratnih zarobljenika i logoraša, republičkih organa, javnih ustanova i preduzeća opštine Modriča, delegacija Udruženja penzionera Modriča i Crvenog krsta. Građani Modriče prisustvovali su polaganju vijenaca i odali počast poginulim žrtvama fašističkog terora.

Magistar – ekspert istorijskih nauka Đorđe Nijemčević pozdravio je prisutne, naglasio da je Modriča   dala značajan doprinos u antifašističkoj borbi, te govorio o istaknutim borcima čije se biste nalaze u Spomen parku. Na kraju je poslao poruku mira svima koji obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom.

„Modriča je malo mjesto koje je 1941. godine imalo 19.000 stanovnika a 850 boraca je učestvovalo u narodnooslobodilačkim borbama. Nažalost 228 boraca je poginulo. Cijenići te žrtve u Modriči je 1952. godine podignuta spomen ploča a 1958. godine spomen kosturnica. Takođe, u više mjesnih zajednica na području opštine su podignuta spomen obilježja kao znak sjećanja na one koji dadoše živote u narodnooslobodilačkoj borbi da bi smo mi danas mogli živjeti u miru“, izjavio je Đorđe Nijemčević.

„Ovaj park je uvijek pun mladih ljudi koji uživaju u slobodi koju su izvojevale žrtve kojima danas odajemo počast. Danas neću govoriti o fašizmu jer to je jedno veliko zlo, ali smo ovdje da se prisjetimo žrtava koje je to zlo prouzrokovalo. Želim da pošaljem poruku mira i ljubavi prema svima koji na sličan način razmišljaju jer vjerujem da ne postoji čovjek koji želi rat. Zahvaljujem se ljudima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli se pokloniti žrtvama fašističkog terora“, rekao je načelnik Krekić.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

 

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: modričainfo / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...