Home / NOVOSTI / HRONIKA / Zaštita intelektualnog vlasništva za matematičara Željka Kojića *(FOTO)

Zaštita intelektualnog vlasništva za matematičara Željka Kojića *(FOTO)

Moodričanin Željko Kojić ima veliku ljubav prema metematici od malih nogu, ili kako kaže, od kada zna za sebe. Željko je rođen 1965. godine a kao učenik osmog razreda osnovne škole bio je prvak tadašnje Bosne i Hercegovine na republičkom takmičenju iz matematike. Studirao je i na mašinskom fakultetu u Novom Sadu ali se kasnije nije bavio tom profesijom. Sada je u penziji i sve svoje slobodno vrijeme provodi u rješavanju najsloženijih matematičkih zadataka i to posebno iz geometrije. Negdje oko 2008. godine otkrio je da Američko matematičarsko udruženje putem svoje web stranice postavlja na rješavanje najteže matematičke probleme. U tom rješavanju matematičkih problema učestvuju ljudi iz cijelog svijeta.
Željko je do sada uspješno riješio neke od tih matematičkih zadataka a upravo danas je preporučenom pošiljkom poslao u Ameriku originalne primjerke rješenja određenih geometrijskih konstrukcija po zadatom zadatku.

Kojić Željko se danas obratio uredniku portala modricainfo sa molbom da mu po mogućnosti pomognemo u jednoj specifičnoj situaciji. Željko je ovu situaciju objasnio u par rečenica:
–  “Upravo danas, 25. aprila 2017. godine poslao sam preporučenu pošiljku u Ameriku, američkom matematičarskom društvu sa originalnim primjercima rješenja određenih geometrijskih konstrukcija po njihovim postavljenim zadacima. Situacija je da mi sada niko ne garantuje da će moj rad biti meni priznat i kako da eventualno zaštitim to kao svoju intelektualnu svojinu i da eventualno neko to ne zloupotrebi i prisvoji kao svoje rješenje zadatka. Obratio sam se Institutu za intelektualno vlasništvo BiH i oni su mi rekli da kod nas ne postoji mogućnost zaštite takvih autorskih i intelektualnih prava a konkretno iz oblasti matematike. Tada sam se dosjetio da ukoliko negdje javno objavim dio rada tada ću imati potvrdu da je to moje ako se slučajno desi takva situacija. U Modriči ima samo ovaj gradski portal modričainfo i zato sam se obratio Vama da mi probate nekako pomoći. – rekao je Željko Kojić uredniku portala modričainfo.

ŽELJKO KOJIĆ OVJERAVA DOKUMENTA ZA OBJAVU NA PORTALU MODRIČAINFO

Rado izlazimo u susret molbi našeg sugrađanina i u nastavku objavljujemo skenirana ona dokumenta koje je odabrao i odobrio Željko Kojić za javno objavljivanje.
Nadamo se da će Željko dobiti pozitivan odgovor iz Amerike i da će sve biti u najboljem redu,a on će nam svakako blagovremeno to i javiti,  a mi ćemo potom čitaoce našeg portala i obavjestiti kako je završila ova priča.

Autor/foto : Zlatko Huravik, urednik portala modričainfo

Napomena: Kopiranje i distribucija objavljenih dokumenata nije dozvoljena. Sva autorska prava zadržava Željko Kojić.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...