Home / NOVOSTI / HRONIKA / Za vikend “Dani lipe na Vučijaku” – pomen srpskim borcima

Za vikend “Dani lipe na Vučijaku” – pomen srpskim borcima

Manifestacija “Dani Lipe na Vučijaku” biće održana 20. i 21. maja, kao znak sjećanja na sve Srbe poginule u proteklom ratu sa područja opština Brod, Doboj, Derventa, Modriča i Vukosavlje.

Manifestaciju i ove godine tradicionalno organizuje opština Brod u saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom.

Program će početi u subotu, 20. maja, u 19.00 časova u Podnovlju, pomen parastosom poginulim borcima Vučijačke brigade u Spomen-sobi, gdje se nalaze fotografije 124 poginula borca te brigade.

Od 21.00 čas planiran je molitveni pomen i paljenje “vučijačke vatre”.

I ove godine biće organizovan marš, biciklijada i maraton pod nazivom “Putem prvog progona Srba u BiH”.

Okupljanje za maraton i biciklijadu predviđeno je u nedjelju, 21. maja, do 7.00 časova na Trgu patrijarha Pavla u Brodu.

Okupljanje za marš je do 7.30 časova u nedjelju, 21. maja, kod motela “Kamen” u Donjem Klakaru, odakle će se kolona uputiti ka Spomen-crkvi na Lipi, gdje će od 11.00 časova biti služena Sveta liturgija.

Svake subote i nedjelje pred pravoslavni praznik Spasovdan njeguje se pomen i sjećanje na borbe vođene 1992. godine kada je spriječeno cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboja koridora pod nazivom “Bitka za put života i spasa”.

Na mjestu Lipa, gdje se spaja pet lokalnih zajednica – Doboj, Derventa, Brod, Modriča i Vukosavlje, izgrađena je spomen-crkva posvećena Svetom Јovanu Vladimiru, a u porti su podignuti spomenici poginulim srpskim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: RTRS / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...