Home / NOVOSTI / HRONIKA / Vranjak otet od zaborava *(FOTO+VIDEO)

Vranjak otet od zaborava *(FOTO+VIDEO)

Promocija knjige Dragana Simića o istoriji njegovog rodnog sela kod Modriče. Studiozno obrađene etnografija i demografija mesta

ODAVNO jedno izdanje nije pobudilo tako veliko interesovanje kao što je to bilo sa knjigom “Vranjak i Vranjačani”, koja je predstavljena u modričkom Srpskom kulturnom centru. Autor Dragan Simić je na studiozan način obradio etnografiju, demografiju i istoriju sela u kome je rođen. On je ovo, najveće, selo na području Modriče upisao u istoriju.

– Cilj mi je bio da od zaborava otrgnem događaje i ljude koji su živeli u Vranjaku. Knjiga je najvećim delom posvećena vranjačkim rodovima kroz koje se prati istorija sela. Paralelno su obrađeni najznačajniji događaji od Trebavske bune, Prvog i Drugog svetskog rata, do poslednjih otadžbinskih ratova – rekao je na promociji Dragan Simić, autor knjige “Vranjak i Vranjačani”.

Recenzent knjige istoričar Željko Vujadinović smatra da je knjiga studija koja na utemeljen način prikazuje i presek istorijskog razvoja Vranjaka, od najranijih vremena do danas.

U Srpskom prosvetnom društvu “Prosvjeta” ponosni su što su baš oni izdavači ove knjige, za koju Slobodan Nagradić kaže da zadovoljava najviše standarde nauke i publicistike.

– Knjiga će značiti čitaocima, ma koji oni bili i gde se nalazili današnji potomci Vranjačana. Iz nje će moći da saznaju kakvo je bilo njihovo selo. Dragan je svom Vranjaku ostavio neizbrisiv trag o njegovom postojanju. Na ovome će da se uče buduće generacije Vranjačana – zaključuje urednik izdanja Slobodan Nagradić.

Promociji knjige “Vranjak i Vranjačani” prisustovao je veliki broj meštana ovog sela podno Trebave. Kažu da je bilo krajnje vreme da se o Vranjku pojavi ovakva knjiga – kaže Aleksandar Mrkonjić.

ZAHVALNOST

VRANjAČANI su zahvalni autoru Draganu Simiću što je skinuo prašinu zaborava sa mnogobrojnih događaja, koji su se dosad među meštanima samo prepričavali.

Autor: Vid BLAGOJEVIĆ

Izvor: Novosti

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa FB stranice “Republika Vranjak”, a primarni izvor je RTRS.

 

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa TV K3 , kao integralni dio emisije.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...