Home / NOVOSTI / HRONIKA / Vodostaj Bosne neznatno iznad kote nula – Mjere zaštite od poplava *(VIDEO)

Vodostaj Bosne neznatno iznad kote nula – Mjere zaštite od poplava *(VIDEO)

U okviru proglašenja redovne odbrane od poplava na području Republike Srpske, od strane JU „Vode Srpske“ izvršeno je izmuljivanje Zapadnog lateralnog kanala u dužini oko 3,5 km čime je poboljšana protočnost za brdske vode. Takođe, izvršena je rekonstrukcija „malog“ nasipa u Dobor naselju u Mjesnoj zajednici Modriča 4. Ovom rekonstrukcijom postojeći nasip je proširen i podignut za 50 do 70 cm u dužini od 1800 m.

 

„Danas posle završetka građevisnkih radova na uređenju nasipa u Doboru i izmuljivanja Zapadnog lateralnog kanala u Skugriću možemo spremnije čekati padavine koje su najavljene za danas popodne i narednih dana. Očekujemo malo veći intezitet padavina i porast vodostaja brdskih rijeka, eventualno Lateralnog kanala. Što se tiče vodostaja rijeke Bosne za sada smo mirni jer je u gornjem i srednjem toku rijeke Bosne vodostaj u stagnaciji i daleko je ispod kote redovnih mjera odbrane od poplava. Kod nas  jutros je uočen blagi porast ali opet blizu kote 0 što je daleko ispod redovne odbrane od poplave. Za Modriču redovna odbrana od poplave su vrijednosti od + 300cm. Pripremili smo ljudstvo i materijalna sredstva za padavine koje očekujemo danas i narednih dana. Takođe, postoji mogućnost i za pojavu klizišta s obzirom na očekivane padavine,“ izjavio je Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu.

 

Opštinski štab za vanredne situacije je predhodno proglasio pripravnost prvog stepena  za izvršioce zadataka zaštite i spašavanja od poplava na području opštine Modriča. U skladu sa tim izvršene su organizacione pripreme u slučaju potrebe za realizacijom planiranih zadataka.

„Nalazimo se ovdje pored nasipa koji je završen sinoć, u veoma brzom roku. Želio bih da se zahvalim Vladi Republike Srpske i Direkciji za vode kao i Opštini Modriča koji su prepoznali naš problem i odobrili nam sredstva da se podigne ovaj nasip prije padavina. Građani su za sad mirni, ima bojazni od narednih padavina ali pratićemo situaciju zajedno sa Civilnom zaštitom i postupićemo po uputstvima. Zajednički smo razradili plan i u slučaju eventualne evakuacije stanovništvo i imovina, ali nadamo se i mislimo da do toga neće doći,“ rekao je Mile Božić, predsjednik Mjesne zajednice Modriča 4.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...