Home / NOVOSTI / HRONIKA / Uspješna akcija na Šićeri

Uspješna akcija na Šićeri

Svako pominjanje Šićere, mještanima iz Modriče, Tarevaca i okoline budi neku emociju i prisjećanje na izuzetne teferiče i druženja, kako to samo na Šićeri može biti.
Nekadašnji teferiči su, istina, imali više duše a ovi sad su opet luksuzniji. No, bilo kako bilo na Šićeri je uvjek lijepo pa i sada kad je izvor sa manjim dotokom vode. Kažu, zima bila bez puno snijega te u dubinama se nisu napunile akumulacije i zato na izvoru dolazi manji mlaz vode. I pored toga na Šićeru se dolazi, kako po vodu tako i zbog ugođaja koji nudi bujno prirodno okruženje.

Grupa entuzijasta iz Tarevaca već godinama vodi brigu o tome da tamo bude sve kako treba. Tako se svake godine organizuju proljetne akcije da se poslije zimske učmalosti sve počisti i dovede u red, a onda pred 1.Maj i Đurđev dan se sve fino pokosi. Ove godine, upravo u vrijeme kada je trebalo izvesti proljetnu akciju čišćenja, zavedene su mjere ograničenja kretanja i okupljanja, te se akcija nije dogodila. Sa prvim popuštanjem zavedenih mjera krenule su intervencije i priča kako je na širem prostoru oko Šićere mnogo smeća te kako je sve zaraslo i naravno pitanja, šta je sa entuzijazmom koji je sve to u ranijim godinama držao pod kontrolom.

To što je sve zaraslo, je normalno jer priroda ne čeka, trava i šoblje rastu po svom bioritmu. Ali količine smeća su vezane za neodgovorne posjetioce, koji dođu na Šićeru, lijepo se zabave a ostatke od hrane i ambalažu od pića ne ponesu sa sobom, već ostave da naružuje prostor. Kao da oni nikada više neće tu doći. Još veći problem naprave pojedinci, njih nekoliko, koji vozilima dovezu smeće koje je trebalo da završi na nekoj legalizovanoj deponiji i vreće pune smeća samo istovare i bukvalno pobjegnu. Sve ovo naprijed je konstatovanje stanja, da postoji na Šićeri dovoljno ljepote za uživanje, da postoji tradicija dolaska na Šićeru i da postoji i potreba održavanja prostora urednim. Na žalost postoje i neodgovorni pojedinci koji ostavljaju ili čak dovoze smeće i istresaju tamo gdje mu nije mjesto.

U subotu 20.06.2020.god. grupa aktivista iz Tarevaca je organizovala i provela veliku akciju čišćenja i dodatnog uređenja šireg prostora Šićera. Reklo bi se DOŠLI DA URADE VELIKO SPREMANJE. Desetak aktivista, četiri kosačice, mnoštvo raznih alatki i bager i kamion. Krenulo se ujutro od devet sati i pravo akcijaški radilo do kasnih poslijepodnevnih sati. Istina i sutra, dakle u nedelju ekipa je i malo teferičila na Šićeri.
Ipak, subota je bila važnija i sa dobrim rezultatom. U subotnjoj akciji sve je pokošeno, živice okresane, smeće pokupljeno, kanali uređeni i rasuto i popeglano pet kamiona posipnog materijala (lomljenog asfalta, šljunka i rizle). Cijelom ambijentu je ponovo vraćeno svjetlo sunca. Sve je kao da je progledalo. Uredno dotjerano tako da Šićera ponovo mami i poziva svoje poštovaoce. Čisto je, lijepo je, voda slabo dolazi ali je i dalje hladna i pitka kao i davnim vremenima kojih se uvjek rado prisjećamo.

Za prijatelje Šićere i portala tarevci.info spremili smo izbor fotografija sa provedene akcije na Šićeri.

Autor:   Mustafa Mustajbegović

Izvor: Tarevci.info

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...