Home / NOVOSTI / HRONIKA / Uručenje rješenja i ključeva korisnicama zgrade „Petnaest stanova“

Uručenje rješenja i ključeva korisnicama zgrade „Petnaest stanova“

U mjesnoj zajednici Modriča 5, danas, 17. decembra 2020. godine uručena su rješenja i  ključevi za stanove u novosagrađenom objektu od „Petnaest stanova“. U objekat će se useliti 15 porodica,  koje su do sada koristile kolektivni i alternativni smještaj ili su bile u potrebi za rješavanje stambenog pitanja kroz socijalno stanovanje. Rješenja i ključeve korisnicima uručili su ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić, v.d. direktora  Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije  Ljubo Ninković i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, a nakon toga presjekli svečanu traku.

Današnjim činom potpuno je okončan projekat „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“ u opštini Modriča.

Kroz projekat  CEB 2, koji je realizovalo bivše Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, a potom Republički Sekretarijat za raseljena lica i migracije u saradnji sa lokalnom zajednicom, prvobitno je sagrađen kompleks od 22 stambene jedinice, koje su takođe namijenjene za neprofitno socijalno stanovanje, a useljene su u decembru 2018. godine.

Vrijednost ugovorenih radova za novu zgradu je 991.518,60 KM bez PDV-a, a za opremanje stambenih jedinica je obezbijeđeno dodatno 89.615 KM bez PDV. Opština Modriča na ime: obezbjeđenja lokacije, izrade projektno-tehničke dokumentacije, priključaka na infrastrukturu, tehničkog prijema i uplanjivanja objekta obezbijedila je i isplatila 127.796,64 KM. Novosagrađeni objekat raspolaže sa ukupno 728,09 m2 stambenog prostora u prizemlju i na dva sprata. Na svakoj etaži nalazi se po pet stanova površine od 39.96 do 70,1 m2, dok je uz samu zgradu sagrađen pomoćni objekat sa ostavama i svaka stambena jedinica ima svoju ostavu. U zgradi se, takođe nalazi potpuno opremljena i spremna za puštanje u rad kotlovnica na pelet.

Svi stanovi opremljeni su osnovnim namještajem i bijelom tehnikom. Po strukturi riječ je o: tri jednoiposobna stana, dva dvosobna, osam dvoiposobnih, jednom trosobnom i jednom troiposobnom stanu. Stanovi su dio stambenog fonda opštine Modriča i služe za neprofitno socijalno stanovanje, što se odnosi na pomoć društvene zajednice u obezbjeđivanju humanog načina stanovanja građanima koji to pitanje ne mogu  samostalno riješiti.

„Presrećan sam što je danas petnaest porodica dobilo krov nad glavom. Ako je meni takav osjećaj, zamislite kako je tek njima. Stanovi imaju sve uslove za normalan život.  Zahvalio bih se svim učesnicima na realizaciji ovog zaista predivnog i humanog projekta“, izjavio je načelnik Opštine Mladen Krekić.

“Zadovoljstvo mi je što smo realizacijom ovog projeekta zbrinuli petnaest porodica. Problem kolektivnog i alternativnog smještaja u Modriči je danas potuno riješen. Mi zajedno sa ministarstvom na nivou BiH, Fondom za povratak Bih i lokalnim zajednicama radimo na rješavanju ovog problema gdje god je to moguće“, rekao je  v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljubo Ninković.

Projekat „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja CEB 2“ finansira Bosna i Hercegovina  kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope uz učešće lokalnih zajednica. Doprinos i podršku realizaciji ovog, zaista velikog projekta, dali su i UNHCR i CRS. CEB 2 se realizuje u 45 gradova i opština u Bosni i Hercegovini u kojima je u 121 kolektivnom centru na početku realizacije projekta živjelo 7.200 lica. Planirana je izgradnja ukupno 2.611 stambenih jedinica u 82 objekta. Kompletnim projektom koordinira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

„Projektom CEB 2 planirano je da se do kraja 2022. godine zatvore svi kolektivni i alternativni centri na području Republike Srpske. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice konstantno ulaže u Modriču. Zajedno sa ovim projektom uloženo je oko sedam miliona konvertibilnih maraka“, istakao je ministar Miloš Lučić.

„Ne mogu vam riječima opisati kako se danas osjećam. Nakon 28 godina imam svoj krov nad glavom. Zahvalio bih se svima koji su omogućili da nam se san ostvari“, rekao je Siniša Blagojević, korisnik stana.

„U Modriču sam došao iz Maglaja, kao izbjeglo i raseljeno lice. Danas je za mene i moju petočlanu porodicu jedinstven dan koji nećemo nikada zaboraviti“, istakao je Nenad Mišić, korisnik stana.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...