Home / NOVOSTI / HRONIKA / Uručenje posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca

Uručenje posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca

U Srpskom kulturnom centru, danas, 16. oktobra 2019. godine uručena su odlikovanja porodicama poginulih boraca, za borce  koje je povodom Vidovdana – Dana krsne slave Vojske RS i Dana poginulih i nestalih  RS posthumno odlikovala Medaljom zasluga za narod predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Odlikovanja su uručena  za 17  posthumno odlikovanih boraca, od kojih je 13 iz Modriče i 4 iz Šamca.

Odlikovanja porodicama su uručili u ime predsjednice Republike Željke Cvijanović, izaslanik predsjednice Republike Mirko Kojić  i načelnik opštine Mladen Krekić.

Uručenju odlikovanja su prisustvovali zamjenik načelnika Nikola Savić, načelnica odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove opštine Modriča Bosa Novaković sa saradnicima, načelnica Odjeljenja za opštu upravu Lepa Trivić, predsjednik Republičkog udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Veljko Lazić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve i porodice odlikovanih boraca.

Posthumno su odlikovani:

 1. Božić (Milana) Milovan, Modriča, korisnik prava supruga Desa;
 2. Cvijanović (Čedomira) Radovan, Modriča, korisnik prava majka Vinka;
 3. Đukić (Simeuna) Jovica, Modriča, korisnik prava supruga Nada;
 4. Goranović (Milorada) Vujadin, Modriča, korisnik prava majka Stana;
 5. Lazendić (Premila) Nenad, Modriča, korisnik prava otac Premil;
 6. Lukić (Tomislava) Zorko, Modriča, korisnik prava supruga Jovana;
 7. Lukić (Ranka) Dragutin, Modriča, korisnik prava supruga Ljubinka;
 8. Mrkaljević (Branka) Milivoje, Modriča, korisnik prava supruga Milojka;
 9. Pejić (Miloša) Dejan, Modriča, korisnik prava supruga Dragica;
 10. Pejić (Ilije) Milenko, Modriča, korisnik prava supruga Koviljka;
 11. Popović (Milana) Mihajlo, Modriča, korisnik prava supruga Saveta;
 12. Stajić (Alekse) Ilija, Modriča, korisnici prava otac Aleksa i majka Đurđija;
 13. Todić (Blagoje) Radenko, Modriča, korisnik prava supruga Kristina;
 14. Đokić (Steve) Aleksandar, Šamac
 15. Vuković (Arse) Milan, Šamac
 16. Marković (Milana) Branko, Šamac
 17. Đurić (Stojana) Đoko, Šamac

„Od 2012. godine do danas je urečeno oko 1870 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca. Sa dodjelom će se nastaviti u skladu sa prijedlozima Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Sve porodice će za svoje poginule dobiti posthumna odlikovanja. Na ovaj način predsjednica Republike iskazuje svoje poštovanje i neizmjernu zahvalnost svim našim poginulim ali i porodicama poginulih  jer su i jedni i drugi heroji. Zaslužni su za slobodu u kojoj danas uživamo, a ta sloboda se zove Republika Srpska“, istakao je Mirko Kojić, izaslanik predsjednice Republike.

„Zahvaljujem se svim porodicama poginulih boraca koji su danas došli da im se uruče odlikovanja. U ime prisutnih porodica i u svoje ime želim da izrazim neizmjernu zahvalnost predsjednici Republike Željki Cvijanović na dodjeli odlikovanja. Bilo je prisutno dosta emocija, jer ove porodice u sebi nose neizlječiv bol. Uručena su značajna odlikovanja koja ne mogu zamijeniti nečiji život ali je ovim ljudima drago da nisu zaboravljeni ni oni ni njihovi najmiliji“, izjavio je načelnik Krekić.

„Sin mi je nestao na Vozućoj 1995. godine i nismo ga nikada našli. Poginuo mi je otac, brat i sin za kojim bol ne prolazi. Zahvalila bih se na odlikovanju koje je znak pažnje za nas i poštovanje prema mom pokojnom sinu“, rekla je Đurđija Stajić, majka nestalog borca Ilije Stajića.

„Zahvaljujem se svima što nismo zaboravljeni i što moj muž nije zaboravljen“, rekla je Stana Đurić iz Šamca, supruga Đoke Đurića.

„Zahvalio bih se predsjednici Republike što je povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih  RS posthumno odlikovala određeni broj boraca. Od 2012. godine na naš prijedlog i prijedlog Boračke organizacije odlikuje se određeni broj boraca. Apelujem na porodice poginulih boraca čiji poginuli još nisu odlikovani da se prijave u opštinske ili gradske institucije ili direktno u Udruženje da bi se našli na spisku i  dobili zasluženo priznanje“, rekao je predsjednik Republičkog udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Veljko Lazić.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...