Home / NOVOSTI / BiH / Stav i kontrastav: Ramiz Salkić vs. Petar Đokić

Stav i kontrastav: Ramiz Salkić vs. Petar Đokić

Banja Luka/Bijeljina, 08.01.2015.  Ramiz Salkić iznio je svoj stav o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske. Na njegovu izjavu reagovao je Petar Đokić iznoseći vlastiti stav. Prenosimo oba teksta, jedan pored drugog. Na Vama, posjetiocima portala je da procjenite i donesete vlastiti zaključak, pa i sami ocjenite ove stavove u priloženoj anketi.

Salkić: Ukinuti praznik koji izaziva gnušanje

Srna - 08.01.2015 13:58

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić poziva vlasti Srpske da odustanu od obilježavanja 9. januara - Dana Republike, uz tvrdnju da taj praznik kod Bošnjaka izaziva "nelagodu i gnušanje".

On tvrdi da se na ovaj način "slavi politika Radovana Karadžića i Ratka Mladića" i da je Republici Srpskoj "u četiri godine rata napravljeno više masovnih grobnica nego u cijelom svijetu u tome periodu".

Salkiću smeta obilježavanje krsne slave Republike Srpske arhiđakona Stefana, jer su, kako tvrdi, Bošnjaci diskriminisani na taj način.

On navodi da su Bošnjaci, koje naziva većinskim narodom u BiH, "spremni da pruže sigurnost i ravnopravnost svim drugim narodima i građanima".

Salkić poziva međunarode organizacije, koje se bave ljudskim pravima, da se posvete istraživanju i sankcionisanju, kako tvrdi, "kršenja ljudskih prava, koje se provodi nad nesrbima u entitetu Republika Srpska".

Izvor: Nezavisne novine

Da li se slažete sa stavom Ramiza Salkića u ovom tekstu ?

Vidi rezultat

Loading ... Loading ...

Đokić: Salkićev stav ogavan

BIJELJINA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra uvredljivim i ogavnim stav potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića da se odustane od obilježavanja Dana Republike, jer taj praznik kod Bošnjaka izaziva "nelagodu i gnušanje".

Đokić je istakao da je za svaku osudu da se na ovakav način reaguje i šalju tako uvredljive poruke svima u Republici Srpskoj.

On je rekao da neko ko je izabran da obavlja dužnost potpredsjednika Republike Srpske u skladu sa njenim Ustavom mora da zna da je na tu poziciju došao zato što postoji Republika Srpska, a ne što postoji neki njen praznik.

Identitet Republike Srpske, pojašnjava Đokić, čine i praznici, među kojima je i Dan Republike 9. januar.

"Mislim da je o tome trebalo da vodi računa prije nego što je izabran hoće li u okviru takvog vrijednosnog sistema funkcionisati ili ne", kaže Đokić.

On je naveo da to nije nikakvo iznenađenje i da Salkić nije prvi koji na taj način nastoji da povrijedi Republiku Srpsku.

"Mi znamo da je to njihova politika, njihov stav i mogu i dalje da ga održavaju ako hoće, to je njihov izbor. Mi ga osuđujemo, ali nas neće spriječiti da slavimo praznike koji su za Republiku Srpsku od posebne važnosti, posebno Dan Republike", rekao je Đokić.

On je pojasnio da se Dan Republike ne dovodi u vezu sa bilo kojim pojedincem niti politikom već se povezuje sa identitetom Republike Srpske jer 9. januar nije slučajno dan kada je odlučila da se zvanično promoviše.

Đokić je napomenuo da svi nosioci funkcija u Republici, svi politički predstavnici Bošnjaka svake godine dobiju pozive da se uključe u obilježavanje Dana Republike i da dođu na krsnu slavu, te da Bošnjaci nisu diskriminisani.

Prema njegovim riječima, njihov problem je što ne znaju da poštuju šta znači slava i što se ne odazivaju.

"Mi ćemo tu širinu, demokratičnost, sačuvati u narednim godinama. Na njima je da se srame što na takav način, neprimjereno, čine prema Republici sve nas vrijeđajući, jer vrijeđaju naše praznike", zaključio je Đokić.

Izvor: Nezavisne novine

Dali se slažete sa stavom Petra Đokića u ovom tekstu ?

Vidi rezultat

Loading ... Loading ...

 

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...