Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije *(VIDEO)

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije održana je danas, 11. maja 2020. godine  sa početkom u 12,00 časova.  Komandant Štaba informisao je prisutne da  je od početka pandemije u Modriči na virus korona testirano 190 lica. Od jedanaest lica zaraženih korona virusom  četvoro je  potpuno izliječeno, četiri osobe  su još u fazi liječenja, a troje nažalost preminulo.  U karantin je smješteno 25 lica. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 62 lica, a za 771 je istekao zdravstveni nadzor. Analizirane su dosadašnje mjere i donesen sledeći:

ZAKLJUČAK
o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u opštini Modriča

 1. U cilju prevencije širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva nalaže se provođenje sljedećih mjera:
  1)
  zabranjuje/u se do 25.05.2020. godine:
  – sva javna okupljanja i
  – takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista,
  2) zabranjuje/u se do 18.05.2020. godine:
  – rad dječijim igraonicama i
  – aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces.
 1. Ograničava se rad do 25.05.2020. godine:
  1) U vremenskom periodu koji ne narušava trajanje policijskog časa:
  – trgovinama na veliko,
  – trgovinama na malo prehrambenom i neprehrambenom robom,
  – subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača,
  –  ugostiteljskim objektima za ishranu i piće,
  – subjektima koji vrše dostavu hrane ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti,
  – fitnes centrima (fitnes, bodi bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),
  – privatnim stomatološkim ambulantama,
  -s ubjektima uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela),
  -poljoprivrednim apotekama,
  – benzinskim pumpama i plinskim pumpnim stanicama za dio pumpne i stanice u kojem je smješten prodajni i ugostiteljski objekat, a bez vremenskog ograničavanja rada kada je u pitanju prodaja goriva, drugih naftnih derivata i plina i
  – priređivačima igara na sreću.
  2) Zelene pijace od 07:00 do 16:00 časova.
  3) Stočne pijace od 05:30 do 07:00 časova, samo utorkom.
 1. Od 18.05. do 25.05.2020. godine, ograničava se rad u vremenskom perodu koji ne narušava trajanje policijskog časa:
  • rad dječijim igraonicama i
  • aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces.
 1. U periodu iz tačke 2. ovog zaključka ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, kao i usluge ishrane i pića gostima i trećim licima sa vremenskim ograničenjem iz tačke 2. podtačka 1. ovog zaključka.
 2. Svi subjekti iz t. 2. i 3. ovog zaključka dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.
 3. Svi subjekti iz t. 2. i 3. ovog zaključka mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
 4. Organi opštine Modriča i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad kako slijedi:
  1)na ulazu u sve službene prostorije organa iz ove tačke koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru i
  2) održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva (2) metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene.
 5. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i opštinskih inspektora i Komunalne policije.
 6. Ovim zaključkom stavlja se van snage: Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona(COVID-19) u opštini Modriča broj: 02-85-14-20 od 28.04.2020. godine („Službeni glasnik opštine Modriča“ broj 9/20)  i 02-85-15/20 od 29.04.2020. godine („Službeni glasnik opštine Modriča“ broj 9/20).
 7. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja i primjenjivaće se do 25.05.2020.godine, a objaviće se u Službenom glasniku opštine Modriča.

Komandant Štaba je upoznao prisutne da je u toku vikenda izvršena još jedna dezinfekcija glavnih gradskih ulica, parkova, igrališta i drugih javnih površina. Obzirom da je na snazi ublažavanje mjera, te da  dječiji vrtići, ugostiteljski objekti i uslužne djelatnosti počinju sa radom, vršena je i dezinfekcija prilaza i prostora oko navedenih objekata. Civilna zaštita će u saradnji sa volonterima nastaviti sa podjelom maski i rukavica građanima.

„Nažalost u Modriči je još jedno lice preminulo od virusa korona. Radi se o starijoj osobi. Ovim putem porodici izjavljujem iskreno saučešće. U karantinu se nalaze lica koja su se iz opravdanih razloga vratila u svoju lokalnu zajednicu i moraju da prođu proceduru izolacije. Do sada su sva testirana lica bila negativna na virus korona. U dječiji vrtić je do danas prijavljeno 95 djece za boravak. Bez obzira na ublažavanje mjera mi se i dalje moramo pridržavati propisanih mjera, te nošenja maski i rukavica. Moramo sačuvati i sebe i druge. Zahvalio bih se građanima Modriče na do sada zaista zavidnom poštovanju mjera“, rekao je načelnik Krekić.

Direktor Doma zdravlja Modriča Darko Stefanović istakao je da svakodnevno prate mjere i uputstva Instituta za javno zdravstvo i u skladu s tim postupaju.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...