Home / NOVOSTI / HRONIKA / Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije održana je danas, 10. aprila 2020. godine  sa početkom u 11,00 časova. Analizirane su do sada preduzete mjere i aktivnosti i donesene nove. U karantinu je boravilo 35 lica, trenutno ih je 26 a 9 lica je 9. aprila nakon retestiranja i negativnog nalaza napustilo karantin. Akcija „Jedna porodica“ i dalje funkcioniše. Štab je u ranijem periodu donio određene mjere koje se odnose na ograničenje rada pojedninih djelatnosti u skladu sa zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije. Izražena je zahvalnost za aktivnosti određenih subjekata na području opštine Modriča, a posebno za rad volontera Crvenog krsta, kao i rad Policije. Zahvalnost Štaba je upućena i za 98 paketa pomoći od Vlade Republike Srpske za korisnike stalne novčane pomoći i 200 paketa od strane „Đurić MBB“ za socijalno ugrožene građane. Građanima Modriče upućena je posebna zahvalnost Štaba zbog poštivanja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

 

 

Štab je na današnjoj sjednici donio sledeći:

ZAKLJUČAK

o ograničenju rada zalene i stočne pijace u Modriči

  1. U cilju prevencije širenja virusa korona SARS-Co V-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva
  • od utorka 14. aprila 2020. godine dozvoljava se i ograničava rad zelene pijace, svaki dan u vremenu  od 7:00 do 16:00 časova uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite.

Propisane mjere zaštite se sastoje:

– na pijaci se mogu prodavati samo voće, povrće, sadni materijal   i mliječni proizvodi,

– svaki štand mora biti uredno odvojen adekvatnom pregradom,

– prostor se mora redovno dezinfikovati,

–  prodavači se moraju  pridržavati propisanih mjera zaštite ( obavezno nošenje zaštitne maske, rukavica i socijalno rastojanje).

  • od utorka 14. aprila 2020. godine dozvoljava se i ograničava rad stočne  pijace, svakog utorka u vremenu od 5:30 do 7:00 časova uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite.

Propisane mjere zaštite se sastoje:

– prostor se mora redovno dezinfikovati,

– prodavači i kupci  se moraju  pridržavati propisanih mjera zaštite (  obavezno nošenje zaštitne maske, rukavica i socijalno rastojanje).

  1. Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti, Komunalna policija i a.d. „Komunalac“.
  2. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u Službenom glasniku opštine Modriča.

„Mi smo svim predhodnim mjerama po instrukciji Republičkog štaba za vanredne situacije pokušali da smanjimo širenje bolesti i smatram da smo postigli zadovoljavajuće rezultate. Imali smo tri lica oboljela od virusa korana, dva sa lakšim i jedno sa nešto težim simptomima. Oni su izliječeni i nalaze se u kućnoj izolaciji narednih 14 dana. Na prošloj sjednici dozvolili smo rad određenih uslužnih djelatnost zbog nesmetanog odvijanja poljoprivredne proizvodnje i to smo danas potvrdili. U toku su dvije akcije, nabavka respiratora i nabavka terenskog vozila za Dom zdravlja. Akcija za nabavku respiratora se provodi preko Crvenog krsta, a nabavka vozila preko Štaba za vanredne situacije u saradnji sa Domom zdravlja. Za kupovinu vozila prikupljeno je nešto više od 27.000 KM i nije nam potrebno još mnogo novca kako bi ga nabavili. Vlada Republike Srpske je obezbijedila 98 paketa pomoći za socijalno ugrožene stanovnike. Takođe, „Đurić MBB“ je donirao 200 paketa za navedene kategorije. Štab za vanredne situacije Modriča će u koliko bude potrebe nabaviti dodatni broj paketa.  Danas smo donijeli odluku da dozvolimo rad zelene i stočne pijace, uz ograničeno radno vrijeme. Zelena pijaca će početi sa radom od utorka, uz propisane mjere zaštite, a prodavaće se isključivo voće, povrće, sadni materijal i mliječni proizvodi.  Mjere koje je Vlada donijela za pomoć privredi su odlične i donijeće rezultate. U dane vikenda ponovo će se vršiti dezinfekcija glavnih i sporednih gradskih ulica, trotoara, parkova, igrališta,  puteva i javnih površina u mjesnim zajednicama“, istakao je načelnik Krekić.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...