Home / NOVOSTI / HRONIKA / RIJEČ SUPERVIZORA: Radnik sa benzinske pumpe

RIJEČ SUPERVIZORA: Radnik sa benzinske pumpe

***CIKLUS OBJAVA Daliborka Peric-Strbac – RIJEČ SUPERVIZORA***
Nastojimo da djelujemo pozitivno pa stoga promovišemo i objave kojima se može utjecati na povoljniji poslovni ambijent, proširivanje znanja, bolji odnos među ljudima i u tom nastojanju u narednom periodu podijelit ćemo nekoliko objava Daliborka Peric-Strbac koja se ovom tematikom bavi profesionalno. Objave prezentujemo uz saglasnost autorke.

RIJEČ SUPERVIZORA: Radnik sa benzinske pumpe

Juče sam stala da natočim benzin na pumpi Krajina Petrol u ulici Nikole Pašića. Pomislila sam da ću čekati barem 20 minuta jer sam bila četvrta u redu. Posmatrala sam visokog, vitkog radnika na pumpi, obrijane glave, kako žonglira između automobila. Otprativši prvi automobil, postavi jedan za drugim pištolje za gorivo u preostala tri automobila i istim redoslijedom ih pokupi. U tren oka svi smo bili usluženi. I sve to uz osmijeh i nekoliko ljubaznih riječi. Oduševio me. Naravno da sam mu od srca ostavila bakšiš i uputila pohvalu. Zaista je zaslužio jer svoj posao obavlja izuzetno.
Ne znam jeste li skoro bili u prilici da vidite nekoga ko svoj posao obavlja ovako kvalitetno i predano. Ovaj čovjek (žao mi je što ne znam kako se zove) je istinski posvećen i voli svoj posao.
Nadam se da njegovi poslodavci znaju da cijene njegovu posvećenost i predanost i da zbog toga prima veću platu i pohvalu, a svakako bi trebalo.
Nažalost, sve nas je manje koji svoj posao obavljamo čestito kao “radnik na pumpi”. S jedne strane razumijem nezadovoljstvo radnika (male plate, predug radni dan, rad bez slobodnog dana, naporni klijenti, mobing…) i nedostatak volje da se potpuno predaju poslu koji obavljaju. Ali, razumijem i poslodavce koji se, osim brojnih problema sa komplikovaom birokratijom, velikim porezima i politikom koja je upletena u ekonomiju, žale da ne mogu naći “dobrog radnika”.
Radeći za mnoge, velike i male firme, (bavim se revizijom učinka i uspješnosti poslovanja preduzeća, poslovnim savjetovanjem, edukacijom i motivacijom zaposlenih, menadžera i vlasnika preduzeća) mogu reći da sam rijetko imala problem sa zaposlenima koji nisu mogli ili željeli prihvatiti nove metode odnosa prema radu i kolektivu. Suprotno njima, bez obzira što su vlasnici firmi bili ti koji su me angažovali i “debelo” plaćali da izvršim analizu poslovanja njihovih firmi, s ciljem povećanja produktivnosti, a samim tim i profita (uz postavljanje sistema vođenja koji bi im omogućio balans između poslovnih obaveza i privatnog života), ipak su vlasnici firmi bili ti koji nisu mogli prihvatiti promjene i činjenicu da moraju mijenjati svoj način razmišljanja i rada, a naročito vrednovanja radnika i odnosa prema njima. Sve dok se vlasnici firmi vode onim “JA sam ovo sve SAM stvorio i napravio, a da mi sad neko kaže da nešto nije dobro i da TREBA MIJENJATI”, radnici će biti nezadovoljni i odlaziti, a firme lagao propadati.
Zato poslodavci, ako imate radnika kao što je “čovjek sa pumpe”, stavite mu do znanja da ga cijenite i pošteno ga vrednujte, jer zadovoljan radnik bolje radi, bolje se ophodi prema klijentima i donosi bolji novac i neće mu pasti na pamet da vas napusti, jer je najveći izazov zadržati dobrog radnika.

Autor: Daliborka Peric-Strbac

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...