Home / NOVOSTI / HRONIKA / Proizvodnja jagode na području Modriče *(FOTO)
SIMEUNOVIĆI BERU JAGODE, Foto: Slađan Jeremić

Proizvodnja jagode na području Modriče *(FOTO)

MODRIČA – Predeli oko Modriče su kao stvoreni za proizvodnju jagoda. Zbog toga je ta proizvodnja sve zastupljenija među Modričanima. Za par godina tridesetak porodica počelo je proizvodnju jagoda zahvaljujući podsticajima UNDP-ija i poljoprivredno-preduzetničkog centra „Jabučik“ iz Modriče. Modričani će ove godine prema procenama na tržište plasirati preko 45 tona jagoda.

Mladi bračni par Ankica i Mišo Simeunović iz Skugrića kod Modriče žive od poljoprivrede. Jagode su uz pomoć projekata i preko opštine Modriča zasejali na plantaži od dunum i planiraju da povećaju površinu pod jagodama. Zadovljni su ovogodišnjim rodom i cenom. Poručuju da mladi imaju perspektivu na selu, samo moraju raditi.

VRIJEDNI SUPRUZNICI SIMEUNOVIC– Nešto moramo da radimo kako bi mogli da živimo na selu. Dobili smo od opštine podsticaj kao mladi bračni par. Zadovoljni smo, imamo gde plasirati. Bilo je dosta kiše, malo jagoda sada trune. Ipak, zadovoljni smo. Mora se puno raditi da bi mogli solidno živeti – kaže Ankica Simeunović.

– Sve što mogu, pomažemo se uzajamno. Slažemo se i pomažemo. Imamo i krave, svinje. Bavimo se zemljoradnjom i stočarstvom. Puno je posla, ali uspevamo sve na vreme privesti kraju. Mnogo je napora, ali ako se radi pametno može se na selu živeti – poručio je Mišo Simeunović iz Skugrića kod Modriče.

I Lejići uzgajaju jagode

Iz istih razloga za proizvodnju jagoda odlučila se i porodica Zorana Lejića iz istog sela. Oni se godinama bave poljoprivredom, pa su odlučili da jagodama upotpune proizvodnju na svom imanju.

– Dobili smo podsticaj za dunum jagoda, a imali smo toliko i ranije. Supruga i ja bavimo se poljoprivredom, a jagode su dodatni prihod. Zadovoljni smo prinosima i cenom. Supruga sve proda na pijaci u Modriči. Dobili smo jagode i trešnje, a mogle bi se dobiti i šljive, plastenici i tako. To bi mladim parovima olakšalo život na selu – rekao je Zoran Lejić, Skugrićanin.

Ostvaren cilj

Projekti UNDP-ija i poljoprivredno-preduzetničkog centra „Jabučik“ iz Modriče ostvarili su cilj, jer je proizvodnja jagoda na području Modriče zaživela. Iz opštine Modriča najavljuju nove projekte IFAD-a koji se odnose na širenje proizovdnje jagoda i višnje za industrijsku preradu.

– To je međunarodni projekat za razvoj poljoprivrede, a u saradnji sa jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom Ministarstvu RS. Inače, Bosnaplod ima interesovanje za jagodom i za višnjom. U opštini Modriča mogu se svi prijaviti koji su zainteresovani za proizvodnju jagode i višnje. Neophodno je više radne snage, ali ko to ima onda je uspeh izvesniji – rekla je Sida Tomić, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Modriča.

Među modričkim poljoprivrednicima sve više vlada zainteresovanost za proizvodnju jagode, voća koje mnogi nazivaju rajskim.

U poslednjih nekoliko godina proizvodnjom jagoda počelo se baviti više od 30 porodica.Ove godine pod jagodama se nalazi preko tri hektra, sa čije površine se očekuje rod od preko 45 tona jagoda.

Autor / foto: Slađan JEREMIĆ

Izvor: Glas Regije

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...