Home / NOVOSTI / HRONIKA / Prijem poljoprivrednih proizvođača

Prijem poljoprivrednih proizvođača

Povodom predstojećih praznika, načelnik opštine Mladen Krekić  24. decembra 2019. godine organizovao je prijem za poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Modriča, koji  je održan u mjesnoj zajednici Koprivna. Prijemu je prisustvovao pomoćnik ministra za vodoprivredu u Vladi RS Milan Gavrić i predstavnik Resora za poljoprivredu – Odsjek Doboj Dragiša Marković.

Načelnik je poželio dobrodošlicu prisutnima, čestitao na dosadašnjim postignutim rezultatima, poželio mnogo uspjeha u daljem radu, te izjavio: „Prijem poljoprivrednih proizvođača je postao tradicija. Sa nama je i pomoćnik ministra za vodoprivredu. Ovdje su se okupili jedni zaista radni i vrijedni ljudi. Danas je prilika da jedni drugima čestitamo nastupajuće praznike. „

Poljoprivreda je jedna od stateških grana razvoja opštine Modriča. Opština Modriča raspolaže sa 19.823 hektara obradivog zemljišta, a svake godine se zasije oko 14.500 hektara Polako se mijenja i sjetvena struktura zasijanih površina, jer je sve prisutnija sjetva industrijskog bilja.

Ova godina za poljoprivredne proizvođače je bila dobra sa stanovišta agrometeoroloških uslova.  Postignuti su visoki prinosi zrna kukuruza, na pojedinim parcelama prinos se kretao i do 12 tona zrna po hektaru. Mali problem je predstavljao visok  sadržaj vlage u zrnu ali se to riješilo dosušivanjem u vlastitim sušarama, kao i u MPI Modriča.

Kroz podsticaje Opština je podržala 222 poljoprivredna proivođača, u iznosu od 135.000,00 KM.

Proizvodnja mlijeka se zadržala na prošlogodišnjem nivou i kreće se oko 4.500.000 litara.

Opština je i ove godine kroz podsticaje podržala stočarsku, povrtlarsku, voćarsku i pčelarsku proizvodnju, proizvodnju povrća i otkup voća i povrća, kao i vanrednu mjeru sufinansiranja vađenja krvi kod mliječnih grla i očuvanje grla konja na području Opštine.

Uz pomoć donatora obezbijeđena su 24 nova plastenika za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru.

„Ova godina za višnjare i trešnjare je bila veoma loša. Imali smo obilne kiše i bilo je teško zaštititi trešnju, a i kvalitet je bio lošiji. Ovi susreti su veoma dobri jer razmijenimo iskustva, cijene repro materijala i drugo. Širi se pozitivna energija“, izjavio je Sakib Sarvan, proizvođač trešnje iz Tarevaca.

„Od poljoprivrede se može živjeti ali se mora puno raditi.  Pomažu mi članovi porodice. Imam oko 120 grla ovaca. Poslovi su za ovu godinu privedeni  kraju i danas se lijepo družimo“, rekao je Aco Ignjatović, poljoprivredni proizvođač iz Krčevljana.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...