Home / NOVOSTI / HRONIKA / Prestižna nagrada učenici iz Modriče – Moja japanska avantura

Prestižna nagrada učenici iz Modriče – Moja japanska avantura

Modriča se može pohvaliti učenicima koji postižu značajne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima ne samo u Republici, nego i u svijetu.

Neda Simić učenica 8-3 razreda OŠ „Sveti Sava“ je u saradnji sa svojom mentoricom , nastavnicom engleskog jezika Ivanom Božičković napisala je sastav „ Učenje kroz prirodu “ za koji je  dobila prvu nagradu koju je dodijelila GOI Fondacija, koja djeluje pri UNESKU.

Japanska mirovna fondacija (GOI)  je ove godine raspisala konkurs za mlade da učestvuju u internacionalnom takmičenju u pisanju eseja na temu „Učimo od prirode“ koji je bio otvoren do 15.06.2017. godine.

Neda je u konkurenciji od 15 441 učenika iz 155 zemalja svijeta osvojila prvo mjesto te je zajedno sa svojom nastavnicom predstavljala Republiku Srpsku, BiH, Opštinu Modriču i svoju školu u Tokiju od 23.novembra  do 28. novembra 2017. godine.  Neda je u Tokiju preuzela  nagradu  i izlagala svoj esej.

Nakon povratka iz Japana Neda je ovako opisala svoje putovanje:

Moja japanska avantura

Osvojiti nagradu u konkurenciji od 15 441 rada iz  155 zemalja je težak zadatak.  Ipak, poslije svega ispostavilo se da je predstavljati svoju školu „Sveti Sava“, svoj grad Modriču i svoju državu još teži. To je nosilo određenu odgovornost.

Moja japanska avantura je trajala od 22. do 28. novembra 2017. godine. U tu daleku zemlju, zemlju izlazećeg sunca, uputila sam se s svojom mentorkom, nastavnicom  engleskog jezika Ivanom Božičković. Svaki dan u Japanu je bio pažljivo isplaniran, počevši od dočeka na aerodromu do ispraćaja.

Prvi dan nas je naš domaćin Tasturu Nakayama odveo u ambasadu na zakazan sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Japanu. Pored čestitki, naš ambasador nam je uputio i zahvalnost, jer smo mu našom pobjedom nastavnica Ivana i ja otvorile puteve za nove saradnje u Japanu. Rekao je da smo nas dvije zapravo najbolji ambasadori BiH.

Nastavnica Ivana i ja s ambasadorom BiH u Japanu, njegovim zamjenikom, njihovim suprugama i predsjednikom Goi Peace Fondacije , gospodinom Saionji

Poslije toga su slijedili dani pripreme za forum Goi Peace Fondacije. Forum se održao 25. novembra sa početkom u 15:00 časova u Nikkei dvorani. Pored mnogobrojne publike i novinara, forumu su prisustvovali i ambasadori 15 zemalja. Moje izlaganje eseja je započeto kratkim uvodom o mojoj školi i gradu iz koga dolazim.  U toku mog sedmominutnog čitanja eseja na video zaslonu iza mene su prikazivane slike Modriče i njene prirode.

Moje izlaganje na forumu

Nakon toga, primila sam nagradu Japanskog ministra prosvete i kulture. Uz mnogobrojne čestitke čule su se i pohvale moga grada i prirode u mom gradu. Moj rad je bio citiran u mnogo japanskih magazina kao i prikazivan na mnogo japanskih televizija.

Nakon primanja nagrade od ministra

Ostatak posjete Japanu je uključivao obilazak Tokia i njegovih znamenitosti sa našim domaćinima. Nagrada je uključivala i posjetu Seiko kompaniji, koja je zvanični sponzor fondaciji. Tamo mi je uručen sat, a ja sam im poklonila sliku Modriče koju sam dobila od naše opštine.

Uručivanje poklona predsjednici Seiko kompanije

Nastavnica Ivana i ja na krovu Seiko zgrade kojem pristupaju samo značajni gosti

Posljednji dan našeg obilaska posjetili smo internacionalnu školu koja mi je ponudila stipendiju za nastavak školovanja u Japanu.

Posjeta internacionalnoj školi i uručivanje poklona direktoru škole

Način na koji smo nastavnica i ja prikazale Modriču i Republiku Srpsku je probudio želju u domaćinima da ih posjete. Pozvali su nas da ih posjetimo i sledeće godine kada budu cvjetale trešnje jer kažu da je Japan tada najljepši. Mi njima obećavamo da ako posjete Modriču, kao što su obećali, da ćemo biti jednako dobri domaćini kao oni nama.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...