Home / NOVOSTI / HRONIKA / “Prekinimo ćutanje – žrtve seksualnog nasilja trebaju podršku, pravdu i zaštitu”

“Prekinimo ćutanje – žrtve seksualnog nasilja trebaju podršku, pravdu i zaštitu”

Predstavnice devet organizacija iz Modriče, Sarajeva, Bijeljine, Brčkog, Banjaluke, Tuzle, Zenice i Mostara danas su u okviru kampanje “Prekinimo ćutanje” tačno u podne održale uličnu akciju pod sloganom “Prekinimo ćutanje – žrtve seksualnog nasilja trebaju podršku, pravdu i zaštitu” i na taj način ukazale na visok nivo tolerancije prema seksualnom nasilju prema ženama i djevojčicama u BiH.

Različita istraživanja pokazuju da je svaka treća žena tokom svog života bila žrtva seksualnog nasilja. Istraživanja potvrđuju i da su silovanje i seksualno nasilje zločini sa najvećim tamnim statistikama. Žene i djevočice ćute jer su bile žrtve osoba koje poznaju i koje im prijete novim nasiljem i javnom sramotom!

U istraživanju stavova žena o rasprostranjenosti seksualnog nasilja u BiH, koje su provele Fondacija “Lara” iz Bijeljine i Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva tokom 2020. godine, svaka treća žena, od 150 ispitanica, izjavila je da poznaje osobu iz svog okruženja koja je preživjela seksualno nasilje KOJE NIJE PRIJAVILA POLICIJI!

Kada je u pitanju izricanje kazni za počinioce silovanja i drugih djela seksualnog nasilja, niti jedna ispitanica nije smatrala da su one odgovarajuće. Da su uglavnom niske i neodgovarajuće težini zločina smatra 86,7% ispitanica.

Godišnje, oko 300 žena i djevojčica u BiH prijavi neki oblik seksualnog nasilja. Većina nasilnika bile su osobe  koje su poznavale i kojima su vjerovale da ih neće povrijediti. Seksualni zločini ostavljaju teške posljedice na žrtve, a silovanje izaziva kompleksne traume za koje psiholozi tvrde da ih same žrtve, bez stručne pomoći, ne mogu preboljeti.

U kampanji PrekinimoĆutanje, tražimo:

  • OŠTRIJE KAZNE ZA POČINIOCE SEKSUALNOG NASILJA
  • USKLAĐIVANJE DOMAĆIH KRIVIČNIH ZAKONA SA ISTANBULSKOM KONVENCIJOM U DEFINICIJI KRIVIČNOG DJELA SILOVANJA
  • PROMJENU PRAKSE OPRAVDAVANJA I AMNESTIRANJA SEKSUALNIH NASILNIKA
  • JAVNE SLUŽBE DA VJERUJU ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILJA
  • SOCIJALNU I ZDRAVSTVENU ZAŠTITU I PRISTUP PRAVDI ZA ŽRTVE
  • OTVRANJE KRIZNIH CENTARA ZA ŽRTVE SILOVANJA!

Ulične akcije provele su:  Fondacija “Lara” iz Bijeljine , Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva u partnerstvu sa Fondacijom “Udružene žene” iz Banjaluke, Udruženjem “Žene sa Une” iz Bihaća, Udruženjem građana “Budućnost” iz Modriče, Udruženjem “Medica” Zenica,  Udruženjem građana „Vive Žene“ iz Tuzle i Udruženje „Žena BiH“ Mostara.

Izvor: UG Budućnost Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...