Home / NOVOSTI / HRONIKA / Predstavljena zbirka pjesama “Nadisati se duše” Nenada Grujičića

Predstavljena zbirka pjesama “Nadisati se duše” Nenada Grujičića

MODRIČA – U Modriči je promovisana zbirka pjesama “Nadisati se duše” Nenada Grujičića, pjesnika iz Novog Sada.

Grujičić je na sinoćnjoj promociji u modričkom Srpskom kulturnom centru rekao da je inspiracija za zbirku i njen naziv nastala prije 20 godina prilikom posjete Manastiru Savina.

– Iguman Manastira pričao mi je da je u ovu bogomolju često dolazio bračni par koji je imao desetoro djece. Supruga je mužu svako veče spavala sa glavom na grudima, a kada je iguman upitao kako da i, pored desetoro djece, to čini sa toliko ljubavi i nježnosti ona je rekla “Ne mogu mu se nadisati duše” – istakao je Grujičić.

On kaže da ga je ta rečenica dirnula i njen dio “Nadisati se duše” naziv je jednog sonetnog vijenca u Zbirci.

Grujičić napominje da ova zbirka predstavlja slavu životu, a sa pjesničke strane potrebu da se u maternjem jeziku diše.

– Pjesnik se nikad ne može nadisati svoga jezika u talentu koji mu je dat od Boga – rekao je Grujičić i dodao da se taj krug duhovnih tema može iskazati sintagmom nadisati se duše.

On kaže da je promocija u Modriči bila i podsjećanje na Zdravka Gajka Popovića, čudesnog modričkog pjesnika koji je u sebi nosio boemsku i silu romantizma.

– I sada, u vremenu koje protiče bez Gajka, njegov način života i ispoljavanja talenta za poeziju upozorava nas, prolazne smrtnike, da moramo voditi računa o svom talentu – naglasio je Grujičić.

Recenzent knjige Marko Raulić, književnik iz Modriče, rekao je da se Grujičićeva zbirka sastoji od 64 duhovne pjesme razvrstane u osam poglavlja pod nazivima “Molitvena trolist”, “Ruka Božja, netelesna”, “I dušom i telom”, “Kušnje”, “Dojave”, “Davorije”, “Žeravica” i “Sunčeve pege”, štampane na 100 stranica.

– Izdavanje knjige Grujičiću veliki je kulturni poduhvat Srpskog kulturnog centra u Modriči i porodice Popović iz Dugog Polja kod Modriče – istakao je Raulić.

On je podsjetio da je Grujičić do sada objavio četrnaest zbirki pjesama, sedam izbora poezije, sedam knjiga eseja, kritika i polemika, tri knjige proze i dvije drame, te četiri antologije i panoramne poezije.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović rekao je da je štampanje zbirke pjesama dar izdavača Grujičiću, koji je za knjigu “Svetlica” prošle godine nagrađen “Gajkovim pjesničkim šeširom”, nagradom ustanovljenom prije pet godina kao znak sjećanja na preminulog modričkog pjesnika Zdravka Gajka Popovića.

Urednik knjige Milenko Popović, brat Zdravka Gajka Popovića, rekao je da je promocija dio manifestacije “Gajkovo pjesniko proljeće”, važnog kulturnog događaja u Modriči, koja se peti put uzastopno organizuje u čast Gajkovu.

Izvor: Glas regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...