Home / NOVOSTI / HRONIKA / Predsednica Vlade RS u poseti Modriči *(TONSKI PRILOG)

Predsednica Vlade RS u poseti Modriči *(TONSKI PRILOG)

21 MILION MARAKA ZA 4 LOKALNE ZAJEDNICE
Radnom sastanku prisustvovala i 4 ministra iz Vlade RS

MODRIČA – Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri finansija Zoran Tegeltija, zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić razgovarali su danas u Modriči sa načelnicima opština Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje o različitim vidovima saradnje republičkog i lokalnog nivoa vlasti. Za dogovorene projekte koji će biti realizovani do kraja naredne godine biće uložen 21 milion maraka.

Premijerka Cvijanović istakla je da je sa ministrima finansija, zdravlja i socijalne zaštite, saobraćaja i veza, odnosno poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa jedne i načelnicima Broda, Dervente, Vukosavlja i Modriče sa druge strane bilo reči o završetku vodoprivrednih objekata, potrebne infrastrukture, te neophodnih projekata koji za ove 4 lokalne zajednice iznose oko 21 milion maraka.

„Vodoprivreda, infrastruktura, pitanja zdravstva, unapređenje zdravstva, regulisanja određenih stvari na pitanju Domova zdrava, kao primarne zdravstvene zaštite su pitanja koja su dominirala na modričkom sastanku“, rekla je Cvijanovićeva.

Priključak na Auto – put

Potreba Dervente, zajedno sa Stanarima, je priključak na auto – put „9.januar“. Potrebe prema Brodu su aktivnosti oko izgradnje graničnog prelaza i saobraćajnog rasterećenja. Načelnik Broda, Ilija Jovičić, izrazio je zadovoljstvo što će u ovoj lokalnoj zajednici biti realizovani poslovi vredni 3 miliona maraka

„Naš problem je saobraćajni kolaps zbog graničnog prelaza i pozicije carinskog terminala. Želimo da nastavimo projekat realizacije vodovodne i kanalizacione mreže. Prioritet nam je stvaranje uslova za otvaranje novih uslužno – proizvodnih kapaciteta“, poručio je Jovičić.

Vukosavlje hoće vodovodnu mrežu

Iako je u Vukosavlju u projekat kanalizacione mreže utrošeno 3 miliona maraka, taj projekat trajao je nepunu deceniju, a potpuno obustavljen pre dve godine.

Aktuelni načeknik Borislav Rakić najavljuje završetak projekta do kraja ove godine i sve uz podršku Vlade RS. Za preostale aktivnosti potrebno je oko dva i po miliona maraka

„Opština Vukosavlje jedna je od retkih lokalnih zajednica u RS gde određeni broj stanovnika nema uopšte pitku vodu. To će koštati pola miliona maraka. Naravno, zanima nas poslovna zona. Vukosavlje se nalazi na Koridoru 5C, razmišljamo o industrijskoj zoni“, rekao je Rakić.

Izražavajući zadovoljstvo pregovorima sa premijerkom Cvijanović i jednim brojem ministara, načelnik Modriče Mladen Krekić najavio je realizaciju važnog projekta naredne godine.

„Bilo je govora o izgradnji velikog nasipa u naselju ‘Modriča 4’, a ukupna vrednost tog projekta je oko 9 miliona maraka“, napomenuo je Krekić.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, u opštine Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje do sada je, po različitim osnovama iz republičkog budžeta i kroz Razvojni program Republike Srpske, uloženo oko 150 miliona KM, dok je kroz povoljne kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u ove opštine plasirano više od 40 miliona KM.

Najznačajnija ulaganja na području ovih opština iz Razvojnog programa i budžeta RS su ulaganja u oblast poljoprivrede, prosvete, zdravstva, te ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...