Home / NOVOSTI / HRONIKA / Predavanje za mljekare

Predavanje za mljekare

U organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Doboj, Opštinskog udruženja poljoprivrednih proizvođača „Modrička Polja“ Modriča i opštine Modriča, 19. februara 2020. godine održano je predavanje u okviru Zimske škole za obrazovanje mljekara. Prvom od tri planirana predavanja prisustvovali su načelnik opštine Mladen Krekić, zamjenik načelnika opštine Nikola Savić i  proizvođači mlijeka iz jedanaest opština regije Doboj.

Načelnik Krekić je pozdravio prisutne i rekao: „Drago mi je što se okupio veliki broj proizvođača mlijeka jer imaju priliku da od eminentnih stručnjaka čuju neke nove  metodologije koje će moći primijeniti na svojim farmama. Vlada Republike Srpske i opština Modriča duži niz godina kroz podsticaje i subvencije daje podršku poljoprivrednim proizvođačima.“

Doktor veterinarske medicine Dragiša Jestorović, autor emisije „Veterinari bez granica“ prezentovao je sljedeće teme:

  • Nove metode rješavanja problema steriliteta u zapatima visoko – mliječnih grla;
  • Smanjivanje pojave subkliničkog mastitisa u zapatima visoko – mliječnih grla.

„Najveći problem sa kojima se kolege veterinari susreću na terenu je reprodukcija i obolenje mlečnih žlezda. U skladu sa tim smo dali informacije kako provesti preventivne mjere“, istakao je dr Jestorović.

„Za bilo koju oblast poljoprivredne proizvodnje edukacija je od velikog značaja.  Poljoprivredna oblast nije što je nekad bila.  To je danas skup kompleksnih aktivnosti koje treba provesti  da bi se od nje moglo živjeti na selu. Mljekarska proivodnja je teška, zahtjevna i zato su posebno bitne ove obuke“, istakla je Radmila Cvijić, predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Doboj.

„Imam ukupno 270 grla, od čega je u muži trenutno 94 muznih grla. U prošloj godini proizveo sam 750.000 litara mlijeka. Ova predavanja su potrebna, korisna i djelotvorna. Najeminentniji stručnjaci iz oblasti mljekarske proizvodnje nam prenose svoja znanja i iskustva“, rekao je Risto Kuzmanović, farmer i predsjednik Opštinskog udruženja poljoprivrednih proizvođača „Modrička Polja“.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...