Home / NOVOSTI / HRONIKA / Potpisan Memorandum o unapređenju energetske efikasnosti u JPU „Naša radost“ Modriča

Potpisan Memorandum o unapređenju energetske efikasnosti u JPU „Naša radost“ Modriča

U zgradi opštine Modriča 25. juna 2018. godine potpisan je Memorandum o unapređenju energetske efikasnosti u JPU „Naša radost“ Modriča.  Učesnici u implementaciji projekta su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, UNDP u BiH, JPU „Naša radost“ i opština Modriča.

Memorandum su potpisali: ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović, direktor JPU „Naša radost“ Ljubica Đekić i načelnik opštine Mladen Krekić.

Sastanku u opštini predhodila je posjeta Rafineriji ulja Modriča gdje je razgovarano o rješavanju problema gudrona.

„U objekat dječijeg vrtića koji je izgrađen 1986. godine nije uložena ni jedna konvertibilna marka za njegovu modernizaciju. Nadam se da će do kraja ove godine dječica koja borave u objektu imati daleko bolje, toplije i konfornije uslove. Vlada Republike Srpske je opštini Modriča dodijelila milion KM za infrastrukturne projekte i mnogo projekata će biti realizovano od tih sredstava i naravno sredstava opštine Modriča. Pored tog iznosa javni putevi završavaju kompletnu tendersku dokumentaciju za izgradnju kružne raskrsnice u Modriči koja je neophodna zbog zagušenja saobraćaja. Završavaju se i ekspropracioni projekti za izgradnju nasipa u iznosu oko 8 do 9 miliona KM. Zajedno sa načelnikom Krekićem posjetili smo i Rafineriju ulja Modriča i razgovorali o mjerama koje su preduzeli za rješavanje gudrona poštzo imaju rok određen ekološkom dozvolom do kada se mora početi rješavati ovo pitanje“, izjavila je ministar Srebrenka Golić.

„Zahvalio bih se ministrici i direktoru  Fonda na  jednom divnom poklonu Modriči za Dan opštine.  Ovim su pokazali koliko vole i cijene naš grad. Ovaj projekat podrazumijeva utopljavanje i uljepšavanje dječijeg vrtića ali i energetsku uštedu. Srećan sam što ćemo i ovaj stari objekat dječijeg vrtića rekonstruisati obzirom da sada imamo i jedan novi. Sljedeći projekat o kome razmišljamo je rekonstrukcija  Srpskog kulturnog centar jer je to  jedna od najstarijih zgrada u gradu“, rekao je načelnik opštine Mladen Krekić.

Paket mjera energetske efikasnosti koji će se provesti u u JPU „Naša radost“ podrazumijeva sanaciju krova, rekonstrukciju fasade, zamjenu postojećih prozora i vrata, revitalizaciju grejnog sistema i revitalizaciju rasvjete.

„Realizacijom ovog projekta mi ćemo dosta dobiti na uštedi energenata, električne energije i dobićemo toplije prostorije za našu djecu“, izjavila je direktor JPU „Naša radost“ Ljubica Đekić.

Projekat je vrijedan 199.026 KM od čega je učešće Ministarstva i UNDP 119.026 KM, EKO Fonda 50.000 KM i Opštine 30.000 KM.

„Izbor izvođača radova je u toku. Očekujemo da radovi brzo počnu i da se investicija završi u toku ljetnog perioda kako bi objekat bio spreman za upotrebu. Kroz  realizaciju mjera energetske efikasnosti u okviru ovog objekta obezbijediće se ušteda u budžetima dječijeg vrtića i Opštine i veći konfor za mališane. Nakon sprovođenja mjera energetske efikasnopsti vršiće se povrat sredstava u Fond kroz ostvarene uštede, što je veoma značajno. Od tih sredstava mi ćemo finansirati buduće projekte“, rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...