Home / NOVOSTI / HRONIKA / POSETA KAO LEK: Rodbinski sastanak u Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči

POSETA KAO LEK: Rodbinski sastanak u Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči

U Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči održan je 18 po redu sastanak radnika i pacijenata Bolnice sa članovima njihovih porodica.

U Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči održan je 18 po redu sastanak radnika i pacijenata Bolnice sa članovima njihovih porodica. To je za pacijente poseban događaj, dan koji s nestrpljenjem očekuju.

Ove godine na druženje rodbine i pacijenata u bolnicu je stiglo preko 300 srodnika. Pacijenti su za svoju rodbinu pripremili kulturno – zabavni program, gde su pevali, glumilie. Kako kažu u Bolnici, ovo je njihova krsna slava, jer se taj dan svi pacijenti posebno osećaju.

Rodbina i srodnici prilikom posete obave razgovore sa lekarima. Tom prilikom se informišu o stanju u bolnici ali i dogovore načine pomoći lekarima u lečenju pacijenta koji boluju od specifičnih bolesti. Srodnici su zadovoljni uslovima i lečenjem svojih najmilijih u ovoj bolnici.

-Moja sestra je u ovoj bolnici preko 30 godina. Veoma smo zadovoljni uslovima u bolnici. Sve je čisto, imaju lekove, medicinsko osoblje je ljubazno i stručno. Sve je za pohvalu.- kaže Danka Radovac koja je sa setrom Angelinom Čestić došla iz Rume u posetu sestri Stanki.

Sa medicinskog aspekta susreti srodnika i pacijenta imaju terapijski karakter i višestruki značaj, i zbog toga u Bolnici pokušavaju da u terapijski rad uključi što više porodicu pacijenta.

– Značaj ovakvih druženja je vidljiv na pacijentima. Znatno se smanji upotreba lijekova, pacijenti se mnogo bolje ponašaju. Onima kojim niko ne dođe u posetu oni su potišteni i još bolesniji.. – naglašava Biljana Zelinčević, neurpsihijatar u bolnici.

Direktor Bolnice, Milenko Đukić prilikom susreta informisao je srodnike šta se uradilo i šta se planira uraditi u Bolnici na poboljšanju uslova za lečenje.

– Sa pacijentima trenutno radi stručno medicinsko osoblje, šest psihijatara, po jedan neuropsihijatar i internista i još tri specijalizanta iz oblasti psihijatrije. Oni imaju stalnu mogućnost usavršavanja na kongresima, simpozijumima i seminarima. – naglšava Đukić i dodaje:

– Za godinu dana utrošili smo preko 150 hiljada maraka na stvaranje boljih uslova smeštaja. Adaptirali smo zgrade „Ibar“ i „Bosna“, zamenili krevete u nepokretnom odelenju, u bolnici postavili video nadzor, kupili potrebu medicinsku opremu.

U bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči smešteno je 275 pacijenta. O njima brine 157 zaposlenih koji prmaju redovno plate. Lista čekanja je za smeštaj u ovu bolnicu sa više desetina od pre nekoliko godina smanjena na samo pet bolesnika.

Za godinu dana obavljena su 33 prijema i 40 odpusta iz bolnice.

Autor: Vid BLAGOJEVIĆ

Izvor: Večernje Novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...