Home / NOVOSTI / HRONIKA / Počeo deminerski projekat “Vidićka jedan”

Počeo deminerski projekat “Vidićka jedan”

MODRIČA – Planirano je da u ovoj godini u Republici Srpskoj bude deminirano 380.000 metara kvadratnih prostora, za šta će sredstva obezbijediti Vlada Srpske, rekao je danas u Modriči direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.

– Počeli su radovi na prioritetnim deminerskim zadacima u Doboju, Šamcu, Modriči i Istočnom Sarajevu, a u narednih mjesec dana počeće deminiranje površina na području Trebinja – rekao je Srni Međed, koji je prisustvovao početku deminiranja 15.000 metara kvadratnih u mjestu Kladari Donji kod Modriče.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj još 240 kilometara kvadratnih pod minama kojima je potencijalno ugroženo 10 odsto stanovništva.

Međed je naveo da je od 1999. do 2016. godine, prema podacima Centra za uklanjanje mina BiH, od mina stradalo 611 lica, od kojih smrtno 232.

Pomoćnik dirketora Republičke uprave Civilne zaštite za deminiranje Dragan Kos rekao je da je deminerski zadatak “Vidićka jedan” na području Modriče značajan zbog blizine naseljenog mjesta, željezničke pruge, fabrike za proizvodnju cigle, dalekovoda, kao i poljoprivrednog zemljišta koje se zbog opasnosti od mina i ratnih djestava ne obrađuje skoro 25 godina.

– Na zadatku su angažovani deminerski tim za deminersko-mauelne metode, tim za mašinsku pripremu terena i tim trenera pasa i pasa za otkrivanje eksploziva – naveo je Kos.

Модрича - деминериPočetku realizacije projekta “Vidićka jedan”, koji će trajati 45 dana, prethodila je prezentacija radnih deminerskih mašina Republičke uprave Civilne zaštite i pokazna vježba dva psa specijalizovana za otkrivanje eksploziva i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Модрича - деминериZa 32 deminera, pripadnika deminerskih timova iz Doboja i Banjaluke, koji su anagažovani na području Doboja, Modriče i Šamca, uručene su nove ljetne uniforme.

Izvor: Glas Regije / SRNA

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U nove školske avanture uz Tropic i mojMarket i super nagrade

Period priprema za novu školsku godinu nerijetko zna biti stresan. Kako biste bez muke opremili svoje školarce za novu školsku godinu i spremno dočekali prvo školsko zvono, domaći trgovački lanac ...