Home / NOVOSTI / HRONIKA / Peta godišnjica Centra za zdravo starenje Modriča *(VIDEO)

Peta godišnjica Centra za zdravo starenje Modriča *(VIDEO)

Peta godišnjica osnivanja Centra za zdravo starenje obilježena je 11. februara 2020. godine.  Obilježavanju je prisustvovao načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima,  korisnici Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i korisnici Centra.

Centar za zdravo starenje u Modriči počeo je sa radom 11.februara 2015. godine. Finansiran je sredstvima Odjeljenja za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije, kroz UN-ov program za ublažavanje posljedica poplava „Danas za nas“, uz podršku Partnerstva za javno zdravlje BiH, Opštine Modriča i Udruženja penzionera Modriča. Centar od osnivanja radi u prostorijama Udruženja penzionera koje su renovirane i prilagođene potrebama osoba treće životne dobi.

Opština je za potrebe Centra obezbijedila adekvatan prostor i angažovala volontere koji su prošli stručnu obuku za rad u ovakvim centrima. Cilj uspostavljanja Centra je poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihovo aktivno uključivanje u društvene aktivnosti.

Centar je otvoren svakim radnim danom od 9 do 15 časova. U Centru su aktivne sledeće sekcije: preventivno – korektivna gimnastika, kulinarska sekcija, muzička sekcija, informatička sekcija, kreativna sekcija (pletenje, heklanje, dekupaž i različiti ručni radovi), a posjeduju i biblioteku sa manjim fondom naslova. Tokom godina broj stalnih korisnika Centra se povećavao i trenutno broji 120 članova.

Korisnice Centra su u prostorijama Centra za zdravo starenje snimale emisiju „Sto za 4“ OBN televizije čime je izvršena njegova dodatna promocija u javnosti. Proteklih godina članovi Centra za zdravo starenje Modriča učestvovali su na mnogim manifestacijama u Derventi, Brodu, Šamcu i Modriči. Organizovani su brojni izleti i druženja. U proteklom periodu organizovana su i predavanja doktora iz Doma zdravlja Modriča namijenjena osobama treće životne dobi.

„Centar je donio mnogo više lijepih rezultata nego što smo očekivali. Osobe treće životne dobi se u ovim prostorijama druže i korisno provode vrijeme kroz razne radionice. Ove žene učestvuju u svim akcijama i manifestacijama koje se organizuju u našem gradu“, istakao je načelnik Krekić.

Većina članova Centra za zdravo starenje su osobe preko 60 godina starosti koji sa oduševljenjem učestvuju u svim aktivnostima i konstantno iskazuju želju za učešćem u različitim sekcijama Centra, druženjima i ostalim aktivnostima. S obzirom na veliku zainteresovanost članova i veoma mali prostor koji Centar posjeduje u budućem periodu je  neophodno proširenje prostornih kapaciteta kako bi Centar bio u mogućnosti da pruži adekvatne usluge svim članovima.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...