Home / NOVOSTI / HRONIKA / OŠ “Sutjeska” Modriča – škola za primjer *(FOTO)

OŠ “Sutjeska” Modriča – škola za primjer *(FOTO)

Svi se rado sjetimo djetinjastva i đačkog doba pa i riječi Branka Radičevića, “Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba”. Tu bezbrižnu mladost i razigranost vidjeli smo tokom proslave Dana osnovne škole “Sutjeska” 02. juna ove godine i tada je izveden divan program koji su izveli učenici uz podršku svojih učitelja. Škola se tada pokazala u naljepšem svjetlu te je svakako zaslužila da o njoj napišemo i malo više.
Stoga smo zamolili direktoricu OŠ “Sutjeska” gospođu Zoricu Vasiljević za kraći razgovor na koji se je ona ljubazno odazvala.

ZORICA VASILJEVIĆ-DIREKTORICA OŠ SUTJESKA


Gospođo Vasiljević, zahvaljujemo se što ste našli vremena da za čitaoce portala modričainfo kažete par riječi o Vašoj školi. Evo, uskoro je završetak ove školske godine, mogu li se već sada sumirati rezultati ?

Da,uskoro se završava nastavna godina i sumiramo rezultate. Ispratili smo jednu generaciju učenika devetog razreda koji su postigli veoma vrijedne rezultate tokom školovanja. Osnovno školovanje je završilo 117 učenika, a od toga njih 12 je imalo sve odlične ocjene i primjerno vladanje od prvog do devetog razreda i dobitnici su Diplome „Vuk Karadžić“. Isto tako za uspjehe na takmičenjima iz pojedinih nastavnik predmeta 12 učenika je dobilo Posebne diplome. Učenici su takođe postizali zapažene rezultate na takmičenjima   iz vannastavnih aktivnosti i na sportskim takmičenjima. Na svečanosti koja upriličena u školi 2.juna, malim maturantima su dodijeljene diplome, a posebno učenici generacije, Mihaeli Novaković,koja je takođe nagrađena i kao učenik koji tokom školovanja nije imao niti jedan izostanak sa nastave.

Ima li nešto posebno šta je obilježilo ovu školsku godinu u Vašoj školi?

Ovu školsku godinu je posebno obilježilo to što smo od strane Republičkog pedagoškog zavoda, a na osnovu prethodnih rezultata u radu, izabrani među dvadeset škola Republike Srpske da u čestvujemo u projektu  „Čitalići“ ,navedeni projekat ima za cilj  razvijanje i njegovanje vještina čitanja, razumijevanja pročitanog i pisanog izražavanja, a pokrenut je eksperimentalno u dvadeset škola Republike Srpske, a ove školske godine je posvećen dvjestotoj godišnjici Vukovog rječnika. Na ovu temu je pripremljen prigodan kulturno-umjetnički program u povodu Dana škole i Dana učeničkih postignuća, a učenici koji su nagrađeni za najbolji čitalački dnevnik su prisustvovali smotri „Čitalića“,koja je održana 5. juna  u Dječijem pozorištu u Banjaluci. Ovo je i bio povod  da naši mladi radnici konkurišu projektom kod omladinske banke za proširenje biblioteke i opremanje čitalačkog kutka. Projekat je odobren, te ćemo uz vlastito učešće i opremiti planirani prostor do početka naredne školske godine.
S ponosom ističemo da su naši učenici pod rukovodstvom svojih nastavnika i svih zaposlenih, pored  dobrih rezultata u nastavi i  na takmičenjima, pokazali i visok nivo kulture ponašanja,kao i humanosti .Učestvovali su u više humanitarnih akcija, a bili su i sami pokretači organizacije humanitarnog turnira u fudbalu. Na uspješno organizovanim izletima, ekskurziji i školi u prirodi , pokazali su visok nivo kulture ponašanja,što je rezultat dobrog vaspitnog rada sa učenicima i saradnje sa roditeljima.

Ako ih ima, koji su najveći problemi škole, kao npr. adatacija učionica, fikulurne sale i sličnog, i kakvi su konkretno planovi za adaptaciju škole ?

Za postizanje dobrih rezultata u radu potrebno je i obezbjeđivanje povoljnijih uslova za život i rad učenika u školi. S obzirom da uskoro počinje ljetnji raspust za učenika,za nas zaposlene je prilika da u toku tog raspusta pokušamao da uradimo poslove oko pripremanja školskog prostora za narednu školsku godinu. Naša škola pored centralne škole u svom sastavu ima i osam područnih škola, od kojih su škole u Skugriću i Miloševcu devetorazredne,a u MZ Modriča 5,Donjim Kladarima, Krčevljanima, Tolisi, Mišićima-Potpolju i Ždrebanu petorazredne. U svim školskim objektima će se obaviti potrebne pripreme. U Skugriću je u toku zamjena peći za centralno grijanje, a potom će uslijediti krečenje objekta. Krečenje će se obaviti i u ostalim školama u kojima bude potrebno. Imali smo sreću da dobijemo donaciju značajne količine materijala za krečenje od firme Glas Komerc iz Gradačca,te smo odlučili da taj materijal iskoristimo za krečenje i saniranje fiskulturne sale u centralnoj školi koja nije nikada okrečena od izgradnje 2002.godine. Imajući u vidu koliko je sport važan za pravilan psihofizički razvoj djece, a posebno u ovim vremenima kada je njihova pažnja okupirana pretjeranom upotrebom mobilnih telefona,tableta  i računara, koji služe za zabavu, odlučili smo da pokušamo stvoriti  bolje uslove za rad u našoj sali.  Pored krečenja ,na sali je potrebno uraditi dosta poslova, prije svega,potrebno je izvršiti saniranje prozora koji su polupani već prvih godina od izgradnje,kao i svlačionica i mokrih čvorova. Saniranje krova i oluka koji su dovodili do prokišnjavanja objekta uradili smo nedavno,ali bi bilo potrebno kompletno renoviranje krova. Školsku salu,pored učenika naše škole, koristi veliki broj klubova i neformalnih udruženja, te se nadamo da će, oni koji nam duguju po Ugovorima za korišćenje, uskoro izvršiti uplate, kako bismo završili planirane poslove.


Šta očekujete u sledećem periodu, konkretno oko upisa najmlađih, i Vaše viđenje te situacije?

U narednom periodu očekujemo da će  naši učenici, pod rukovodstvom nastavnika i dalje postizati dobre rezultate u učenju i sportu,te da će se poboljšavati uslovi za rad u školama. Takođe očekujem da će broj upisanih učenika u narednim godinama biti povećan, kao i  da će se povećavati natalitet, uz dobru demografsku politiku i stvaranje boljih uslova za život i rad porodica.

Iz razgovora sa direktoricom Zoricom Vasiljević na određeni način  potvrđena je spoznaja da je ova škola lijep i pozitivan primjer dobrog rada uprave i nastavnog kadra koji na kraju i daje rezultate. Mislimo da je isto stanje i u drugoj modričkoj osnovnoj školi “Sveti Sava” što ukazuje da se na prostoru Modriče obrazovanju najmlađih ukazuje dužna pažnja. Svjesni smo činjenice da nedostatak sredstava znatno otežava rad škola, pa  zato iz ovog razgovora naglašavamo lijep primjer donatora, firme “Glas Komerc” iz Gradačca koja je obezbjedila značajnu količinu materijala za krećenje škole. Postupak ove firme mogli bi slijediti i druge firme sa područja naše opštine, te ovim putem slobodni smo ih pozvati da u okviru svojih mogućnosti doniraju materijal i sredstva za adaptaciju modričkih škola. Njihove potrebe su raznolike, od materijala za krečenje, stolarije, klupa i stolica, pa do nastavnih učila, sportskih rekvizita i sličnog. Bilo bi lijepo i finansijski podržati uređenje škola, a tu  mislimo na plaćanje troškova izvođača radova. Smatramo da bi ovo mogla biti jedna lijepa akcija jer bi na taj način mogli poboljšati uslove školovanja naših najmlađih sugrađana.
Nadamo se da će ova akcija naići na odziv, a portal modričainfo će svakom donatoru u znak zahvalnosti obezbjediti adekvatno predstavljanje pa i promociju na našim stranicama.

Autor / foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...