Home / NOVOSTI / HRONIKA / Održana sjednica Štaba za vanredne situacije

Održana sjednica Štaba za vanredne situacije

Sjednica Štaba za vanredne situacije, održana  je danas, 01. avgusta, iz razloga što je juče, nakon laboratorijske analize uzoraka potvrđeno prisustvo bolesti afričke kuge kod jedne svinje na porodičnoj farmi u Vranjaku.

“Zaražena svinja je ukopana po propisanim mjerama, a kada su u pitanju ostale  svinje iz domaćinstva očekuje se da će i one u naredna 24 sata biti eutanazirane. Očekujemo od Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da nam dostave zaključke o proglašenju zaraženog područja u okolini od tri kilometra od epicentra zaraze, a u krugu od deset kilometara pod potencijalnom zarazom, te daju ostale potrebne instrukcije“, istakao je komandant Štaba Jovica Radulović.

Na sjednici je zaključeno  da se što hitnije održi sastanak sa proizvođačima svinja sa područja opštine Modriča, te da im se ukaže na ozbiljnost zaraze. Svi nadležni organi će preduzeti sve potrebne mjere, kako bi pokušali suzbiti afričku kugu. Takođe je zaključeno da se u saradnji sa Policijskom stanicom i nadležnim inspekcijama pokuša spriječiti uvoz mesa na području naše lokalne zajednice.

Svi vlasnici svinja se mole da svaku sumnju na bolest svojih životinja prijave nadležnim veterinarima, te da provedu dodatne mjere dezinfekcije prostora u kojima se nalaze svinje.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...